Mainos

Haavisto suvaitsevaisuudesta: Cityihmiset luulevat muita suomalaisia junteiksi

Maahanmuuttokriittisyys, sukupuolineutraalista avioliittolaista käytävä keskustelu ja internetin vihapuheet eivät ole kiristäneet suomalaisten asennoitumista erilaisiin ihmisiin, arvioi Vihreiden edunkuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Haaviston mukaan enemmistö suomalaisista kuuluu suureen suvaitsevaisuuden virtaan, joka kohtelee arvostavasti jokaista ihmistä. Hän itse huomasi asian erityisesti presidentin vaalikampanjointinsa yhteydessä, kun kiersi Suomea puolisonsa Antonio Floresin kanssa.

– Ei siinä ollut eroa Helsinki vastaan maakunnat. Jos ajattelee tällaisella asteikolla kuinka me hyväksymme täällä toisiamme, niin minusta se on usein tämmöisten cityihmisten ennakkoluuloa, että muu maa on niin junttimaista. Luullaan, että kyllä me täällä kaupungissa ollaan niin hienoja ja suvaitsevaisia, mutta kun nuo muut on semmoisia. Ei se pidä paikkaansa.

Keskustelua tarvitaan

Suvaitsevaisuudella Haavisto tarkoittaa niin maahanmuuttajia kuin muita vähemmistöön kuuluvien ihmisien hyväksymistä.

– Suomessa on aika vahva suvaitsevainen pohjavirta jossa ihminen hyväksytään ihmisenä. Ymmärretään, että olemme erilaisia eri suhteissa ja juuri tähän asiaan esimerkiksi avioliittolain korjaus toisi uuden myönteisen tekijän. Tämä laki on nyt keskustelussa kaikkialla Suomessa ja siitä kuuluukin keskustella.

Haavisto arvioi, että esimerkiksi sukupuolineutraalin avioliittolain keskusteluun on vaikuttanut myös keskustelun vähäisyys. Suomessa on Haaviston mukaan ollut muita pohjoismaita vähemmän sukupuolineutraalia avioliittolakia pohjustavaa keskustelua.

– Tietysti nyt kun lainsäädännön kehittymistä on seurattu Englannissa, Ranskassa ja muissa pohjoismaissa, niin tietysti tulee sellainen tunne, että olisi järkevää, että Suomessa tämä lainsäädäntö olisi suurin piirtein samanlainen kuin näissä muissakin. Se alkaa tuntua vähän epätasa-arvoiselta jos tässä jäädään jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.