Voidaanko Yhdysvaltain mellakoista puhua vallankaappausyrityksenä? – "Trumpilla on merkittävä vastuu neljän ihmisen kuolemasta"

Tutkija vastaa, voiko Washingtonin levottomuuksista puhua vallankaappausyrityksenä:"Trumpin viesti mellakoiden aikaan oli ristiriitainen" 4:50
Katso MTV Uutiset Live: Tutkija arvioi, voiko mellakoita pitää vallankaappausyrityksenä ja mikä on Trumpin vastuu illan tapahtumista?

Joukko Donald Trumpin kannattajia mellakoi ja tunkeutui maan pääkaupungissa sijaitsevan kongressitalon sisälle.

MTV Uutiset Live kysyi väitöskirjatutkija Jani Kokolta Jyväskylän yliopistosta, voidaanko mellakoista puhua vallankaappausyrityksenä.

– Se on vähän tulkinnanvarainen kysymys, koska vallankaappaukselle ei ole tieteellistä määritelmää.

Tilanteessa on vallankaappauksen piirteitä. Kokon mukaan tilanne vaikuttaa siltä, koska nykyinen presidentti yllytti kannattajiaan menemään parlamenttirakennukseen ja keskeyttämään hänen seuraajansa valintaprosessin.

– Jos se ei ole vallankaappausyritys, en tiedä mitä se voisi olla.

Ennen mellakoiden alkua Trump piti kannattajilleen puheen, jossa hän kannusti heitä marssimaan kongressirakennukselle.

– Trumpilla on merkittävä vastuu siitä, että siellä on neljä ihmistä kuollut ja Yhdysvaltain parlamenttirakennukseen on tunkeuduttu, Kokko painottaa.

Entä mikä merkitys oli Trumpin puheella mellakoiden aikana? Katso vastaus yllä olevalta videolta MTV Uutiset Liven lähetyksestä!

Lue myös:

    Uusimmat