Moni pelkää Trumpin kostoiskua – asiantuntija: "Hän on arvaamaton"

Miten Yhdysvallat pääsee jaloilleen kongressihyökkäyksen jälkeen? Helsingin yliopiston dosentti kertoo Seitsemän uutisissa 3:01
Miten Yhdysvallat pääsee jaloilleen kongressihyökkäyksen jälkeen? Väkivaltaisuudet ovat saaneet republikaaneja ottamaan pesäeroa presidenttiin, mutta hänen aikomuksistaan ei vielä tiedetä.

Donald Trumpilla on 13 päivää aikaa jäljellä presidenttinä, mitä on odotettavissa?

Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson Helsingin yliopistosta sanoo, että tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa.

– Hän on arvaamaton, ja monet pelkäävät Trumpin kostoiskua. 

Osa republikaaneista vaatii varapresidentti Mike Penceä astumaan Trumpin tilalle. 

Anderssonin mukaan käytännössä on mahdollista, että Pence astuisi Trumpin tilalle. Trumpilla olisi kuitenkin tällöin asiaan valitusoikeus ja sen jälkeen kongressi joutuisi vielä äänestämään.

– Prosessi veisi vähintäänkin useita päiviä, ja tässä nyt ei niitä päiviä ole kovin monta. Toinen vaihtoehto on virkarikossyytteen nostaminen, mutta se taas vie vielä enemmän aikaa, Andersson havainnollistaa.

Dosentin mukaan eilisillä väkivaltaisuuksilla kongressitalolla oli ainakin sellaiset välilliset poliittiset seuraukset, että nyt osa republikaanijohtajista on ensimmäistä kertaa tehnyt pesäeroa presidentti Trumpiin, tosin eivät kaikki.

Trumpilla on edessään mielenkiintoisia aikoja, koska hän saattaa joutua talousrikossyytteiden lisäksi nyt vastaamaan myös eilisistä väkivaltaisuuksista. 

Lue myös:

    Uusimmat