VM:n budjettipäällikkö Mika Niemelä varoittaa liiallisesta avokätisyydestä sähkötukien jaossa – näin tukia tulisi hänen mukaansa lisätä

Näin valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä perustelee tässä tilanteessa parasta kuluttajille annettavaa sähkötukimallia 2:02
Katso video: Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelän mukaan järkevintä sähkönhintatukea olisi etsiä muutoksia jo olemassa olevista tukimuodoista.

Hallitusviisikko pui tänään iltapäivällä, miten kalliin sähkön kanssa kamppailevia kansalaisia voisi vielä tukea. Vaihtoehtoja on esillä useita, esimerkiksi sähkön tukkuhinnan rajoittaminen tai suoran tuen antaminen sähkölaskuun.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelän mukaan järkevintä olisi etsiä muutoksia jo olemassa olevista tukimuodoista. Hallitus on jo tehnyt päätökset kotitalouksien sähkövähennyksestä ja sähkötuesta sekä alentanut sähkön arvonlisäveroa.

– Toimia tulisi valmistella nyt hyvin ripeästi eteenpäin. Tässä aikaikkunassa yksi lähtökohta tulisi olla tarkastella jo olemassa olevia tuki-instrumentteja, sähkötukea ja sähkövähennystä, löytyisikö niistä parametrejä, joita voisi muuttaa.

– Ylipäätään toimien tulisi olla sellaisia, jotka vähentävät sähkönkulutusta.

"Tuet varsin hyvin kohdennettuja"

Niemelän mukaan jo tehty sähkötuki ja sähkövähennys ovat varsin hyvin kohdentuneita täsmätoimia sähkökokonaisuuteen.

Hallituksen kolmas sähkön hintaa alentava toimi on sähkön arvonlisäveron lasku 24:sta 10 prosenttiin joulu–huhtikuussa.

– Näinhän se toki tietenkin on, että arvonlisäveron alennus hyödyttää meitä kaikkia yhtäläisesti. Toki tilanne on se, että moni kärsii sähkön hinnannoususta ja se on laajamittainen ongelma meidän yhteiskunnassamme.

"Varamme eivät riitä mahdottomiin"

Mika Niemelä näkee hallituksen sähkötukisuunnitelmissa riskin valtion taloudelle. Niemelän mukaan SDP:n esittämä sähkön hintakaton laskeminen 20 senttiin kilowattitunnilta lähentelee miljardin euron hintalappua.

Niemelän mukaan valtiovarainministeriön laskelmat SDP:n esittämästä 20 sentin kilowattitunnin sähkönhintakatosta täsmentyvät tulevien päivien aikana. Keskusta laittoi esitykselle miljardin hintalapun jo tuoreeltaan.

– Todennäköisesti tullaan puhumaan suuruusluokassa miljardin euron kokonaisuudesta. Se, että yltääkö hintalappu ihan miljardiin euroon asti, tarkentuu tulevien päivien aikana, mutta isosta kokonaisuudesta on kaiken kaikkiaan kysymys.  

Valtio on tuonut jo satojen miljoonien eurojen hintaisia tukielementtejä kuluttajille syksyn aikana.

– Tässä hetkessä, kun budjetti on eduskunnassa käsiteltävänä ja nostetaan näinkin ison kokoluokan asia esille, on riski siitä, että meidän varamme ei ihan mahdottomiin riitä.

Niemelä muistuttaa, että hallituksella on tällä hetkellä käytettävissä noin 400 miljoonan euron edestä niin sanottua puskuria.

– Jos sähkötoimien hintalappu on nousemassa miljardin kokoluokkaan, ollaan siinä tilanteessa, että täytyy joko tehdä valintoja nykyisten menojen osalta tai sitten tullaan siihen tilanteeseen, että mietitään kehyssäännön rikkomista, johon ollaan muutaman kerran tällä vaalikaudella kriisien keskellä jouduttu.

Lue myös:

    Uusimmat