Hallitusviisikko pui tänään, miten kalliin sähkön kanssa kamppailevia suomalaisia voisi vielä tukea

Sähkö kallistuu - mikä neuvoksi kun rahat eivät riitä laskuihin? 7:42
Sähkö kallistuu - mikä neuvoksi kun rahat eivät riitä laskuihin?

Hallituspuolueiden puheenjohtajien on määrä keskustella tänään lisätoimista, joilla tukea kalliista sähköstä kärsiviä suomalaisia.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että hallituspuolueiden kesken vallitsee yksimielisyys lisätuen tarpeesta, mutta näkemykset toimista eroavat puolueiden kesken.

Pääministeripuolue SDP ehdotti tällä viikolla kuluttajille määräaikaista sähkön alle 20 sentin kilowattitunnin hintakattoa, mutta ehdotus on saanut myös kritiikkiä.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastoa johtava Riku Huttunen sanoi STT:lle torstaina, että sähkön hintahyvitykset voivat lisätä sähkön kysyntää ja johtaa sähköpulaan.

Suomalaisia on kehotettu vähentämään sähkönkulutusta, jotta talven kulutuspiikeissä ei tarvitsisi turvautua sähkökatkoihin.

Keskustan puheenjohtaja Saarikko totesi torstaina, että sähkön riittävyys on mahdollisissa lisätoimissa otettava huomioon.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien tapaaminen edeltää maanantaille kaavailtua parlamentaarista kokousta, jossa kaikkien puolueiden on määrä keskustella keinoista sähkölaskujen hillitsemiseksi.

Maanantain kokouksen kutsui koolle pääministeri Sanna Marin (sd.).

Hallitus päättänyt jo useista toimista

Toistaiseksi hallitus on päättänyt tammi–huhtikuuksi laskea sähkön arvonlisäveron 24 prosentista kymmeneen prosenttiin.

Suomalaiset voivat hakea verotuksesta vähennystä korkeista sähkökuluista talven ajalta, minkä lisäksi pienituloiset voivat hakea Kelalta sähkötukea.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pitänyt aiempia tukia ongelmallisina, koska suomalaiset odottavat helpotuksen näkyvän suoraan sähkölaskussa.

– Vero- ja tukimallien ongelmana on se, että aika harva lähtee hakemaan verokorttiin muutosta, Lintilä sanoi torstaina toimittajille.

Lue myös:

    Uusimmat