Vladimir Putinin takana sitkeästi pysyvän Aleksandr Ovetshkinin tilanteesta kovia taustaväitteitä: "En usko, että hän on uhri"

Washington Capitalsista aikoinaan tiiviisti raportoinut toimittaja Isabelle Khurshudyan uskoo, ettei Aleksandr Ovetshkin halua nousta vastustamaan Venäjän sotatoimia.

NHL:n supertähti Ovetshkin on ollut kevään aikana otsikoissa negatiivisessa mielessä, vaikka otteet kiekkokaukalossa ovatkin olleet hyviä. Kritiikki johtuu siitä, ettei Putinin kannattajaksi vuosien varrella tunnustautunut Ovetshkin ole tuominnut Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Helmikuun lopulla pidetyssä lehdistötilaisuudessa Ovetshkin varoi sanojaan. Venäläistähti tyytyi vain toivomaan, että sota loppuisi. Putinin ja Venäjän toimia hän ei kritisoinut.

Ennen Washington Capitalsia tarkkaan seurannut ja nykyisin Washington Postin ulkomaan kirjeenvaihtajana toimiva Khurshudyan ei usko Ovetshkinin nousevan Venäjää ja Putinia vastaan.

– En hän minusta noussut lainkaan Venäjää vastaan, vaikka toivoikin sodan päättyvän. Luulen, että hän sanoi sen, mitä hänen pitikin sanoa. En usko, että Aleksandr nousee koskaan Putinia vastaan. Minulla on ongelma sen kanssa, että ihmiset tekevät hänestä uhrin tämän asian tiimoilta. En oikeastaan usko, että hän on uhri, Khurshudyan sanoo The Athleticin haastattelussa.

Osa venäläisistä urheilijoista, artisteista ja muista julkisuuden henkilöistä on avoimesti vastustanut Venäjän järjettömiä sotatoimia. Khurshudyanin mukaan Ovetshkin ei halua ottaa kantaa Venäjän toimiin, vaikka tietää, mitä Ukrainassa tapahtuu.

– Luulen, että Ovetshkinille olisi äärimmäisen epämukavaa tehdä niin, koska hänen perheensä on siellä (Venäjällä), ja hän ja hänen vaimonsa viettävät aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka luultavasti ovat ostaneet Venäjän propagandaa.

Ovetshkin saattaa Khurshudyanin mukaan pohtia myös perheensä turvallisuuden puolesta.

– Jos Ovetshkin nousisi tätä vastaan, hänen täytyisi ehkä saada perheensä pois Venäjältä, mitä hän ei ehkä tahdo tehdä. Tavallaan ymmärrän sen.

– Muut ihmiset ovat ottaneet kantaa, eikä heitä ole tapettu. Heidän perheitään ei ole tapettu. Mutta heidän on pitänyt poistua maasta.

36-vuotias Ovetshkin on kotimaassaan suuri tähti, joten hänen sanoillaan voisi olla suurikin merkitys Venäjän kansalaisille. Ovetshkin on kuitenkin päättänyt olla käyttämättä vaikutusvaltaansa.

– Hän voisi ottaa kantaa, koska hänellä voimakas ääni Venäjällä. Hän voisi tavallaan kertoa totuuden (sodasta) venäläisille, mutta hän on jossain määrin päättänyt olla tekemättä niin.

Lue myös:

    Uusimmat