New York Times: Aleksandr Ovetshkin oli jo vaihtamassa kohutun Putin-kuvansa – kaikki muuttui kritisoidun lehdistötilaisuuden jälkeen

Aleksandr Ovetshkin on ollut myrskyn silmässä NHL:ssä ja Pohjois-Amerikassa, jossa hänen siteensä Vladimir Putiniin ovat nousseet puheenaiheeksi erityisesti Ukrainan sodan sytyttyä. New York Timesin tietojen mukaan venäläistähti kokee olevansa puun ja kuoren välissä.

Washington Capitalsin ja koko NHL:n mittakaavassa supertähden asemasta nauttiva venäläishyökkääjä Aleksandr Ovetshkin on ollut viime päivinä tiukan kritiikin alla.

Ovetshkinin jo aiemmin kritisoitu suhtautuminen ja lämpimät välit Vladimir Putiniin ovat saaneet uutta sytykettä Ukrainan sodasta, jota pidetään yleisesti Venäjän presidentin mielivaltaisena hankkeena.

Ovetshkin on aiemmin masinoinut urheilijavetoista kampanjaa Putinin puolesta ja perusti tämän tueksi venäläisurheilijoille tarkoitetun Team Putinin.

Putin esiintyy myös Ovetshkinin 1,6 miljoonan seuraajan Instagram-tilin profiilikuvassa, mitä on pidetty selvänä tukena hyökkäyssodan aloittaneelle presidentille.

Juttu jatkuu videon alla. 

Kumpi on niskanpäällä: Ukraina vai Venäjä? 1:22
Kumpi on niskan päällä: Ukraina vai Venäjä?

Kun Ovetshkinilta tivattiin lehdistön edessä Pohjois-Amerikassa, mitä hän nyt ajattelee Putinista ja Ukrainan sodasta 36-vuotias hyökkääjä asetteli sanansa varovasti ja toivovansa rauhaa maailmaan.

– Hän on minun presidenttini. Mutta, en ole mukana politiikassa. Olen urheilija ja toivon, että kaikki loppuu pian. Se on vaikea tilanne molemmille osapuolille. Kaikki loppuu toivon mukaan. En kontrolloi tätä tilannetta, Ovetshkin sanoi.

– Ei enää sotaa, kiitos. Sillä ei ole merkitystä, että ketkä ovat sodassa, Venäjä, Ukraina, muut maat. Uskon, että elämme maailmassa, jossa meidän täytyy elää rauhassa.

– Se on vaikea tilanne. Perheeni on Venäjällä ja elämme nyt pelottavia aikoja. Samalla ei kuitenkaan voi tehdä mitään. Voimme vain toivoa, että se loppuu pian ja kaikki järjestyy.

Ovetshkinin kohtaama kritiikki vain lisääntyi näiden lausuntojen jälkeen, sillä hän ei yksiselitteisesti tuominnut Venäjän asevoimien hyökkäystä Ukrainaan.

Runsaasti kritiikkiä Venäjältä

New York Timesin mukaan Ovetshkinin lausunnot aiheuttivat tästä huolimatta kritiikkiä myös Venäjällä maan asevoimien toimintaa tukevien keskuudessa, jossa katsottiin pelaajaan vetoomukset sodan lopettamisen puolesta olleen epäisänmaallisia.

Myös termin sota käyttäminen tässä yhteydessä on saattanut nostattaa ärtymystä, sillä Venäjän virallisen kertomuksen mukaan mitään hyökkäystä ei ole tapahtunutkaan, ja maalla on käynnissä ainoastaan erikoisoperaatio, jonka kohteena ei ole siviiliväestöä.

Todellisuudessa Venäjän asevoimat ovat kuitenkin pommittaneet lukuisia siviilikohteita ja kaupunkeja tappavalla tehokkuudella.

Ovetshkin on saanut runsaasti kritiikkiä Venäjältä etenkin sosiaalisessa mediassa.

New York Timesin mukaan Ovetshkinin tarkoituksena oli vaihtaa kritisoitu profiilikuva Instagramissa rauhanmerkkiin lehdistötilaisuuden jälkeen, mutta Venäjältä kummunneen kritiikin jälkeen hyökkääjä päätti pitää Putin-kuvan paikallaan lisäseuraamusten pelossa.

NYT:n mukaan Ovetshkinin päätökseen vaikutti se, että hänen vaimonsa, kaksi lastaan ja molemmat vanhemmat ovat tällä hetkellä Venäjällä.

Ovetshkinin lisäksi venäläisistä NHL-pelaajista Ukrainan sotaa on toistaiseksi kommentoinut vain Calgary Flamesin puolustaja Nikita Zadorov, joka vaati Instagram-tilillään sodan lopettamista. Hän vaikutti asettuvan konfliktissa selvästi Ukrainan puolelle.

Venäjällä aiemmin työurallaan toimittajana työskennellyt Slava Malamud sanoo New York Timesille, että Ovetshkinilla on Putinille varauksetta annettu tuki omatunnollaan.

– Hän on tahriintunut tämän vuoksi. Hän teki sen erittäin tietoisesti, Malamud sanoi.

Venäläisistä NHL-pelaajista ennen Zadorovia ainakin New York Rangersin Artemi Panarin on kritisoinut avoimesti kotimaansa nykyistä johtoa ja Vladimir Putinia.

Lue myös:

    Uusimmat