Vladimir Putinilta jyrkkä kannanotto venäläisurheilijoiden asemaan: "Etnistä syrjintää"

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Kansainvälistä olympiakomiteaa etnisestä syrjinnästä ja politiikan sotkemisesta urheiluun KOK:n jatkaessa pohdintaa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisesta olympialaisiin.

Putin kommentoi venäläisurheilijoiden asemaa torstaina Permissä järjestetyssä urheilua käsitelleessä konferenssissa.

Venäläiset ja valkovenäläiset ovat joitain yksittäisiä lajiliittoja lukuun ottamatta olleet suljettuna kansainvälisestä urheilusta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan helmikuussa 2022.

Kansainvälisessä olympiakomiteassa on käyty keskustelua kiellon kohteena olevien maiden urheilijoiden osallistumisesta ensi vuoden Parisiin kesäolympialaisiin ilman maatunnuksia. Putinin mukaan kyse on syrjinnästä venäläisiä kohtaan.

– Kisoja itsessään voidaan käyttää poliittisen painostuksen työkaluna niitä ihmisiä kohtaan, joilla ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Se on suoraan sanoen rasistista, etnistä syrjintää, Putin jyrisi uutistoimisto TASSin mukaan.

Koko olympialiike on menettänyt Putinin silmissä universaalin luonteensa ja on pahasti ajastaan jäljessä.

– Kiitos joidenkin modernin KOK:n johtajien, olemme huomanneet, että olympialaisiin kutsu ei ole ehdoitta parhaiden urheilijoiden oikeus, vaan jonkinlainen etuoikeus, joka voidaan ansaita ei urheilutuloksilla, vaan tietynlaisilla poliittisilla ilmauksilla, joilla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, Putin jatkoi.

Permin konferenssiin osallistunut Venäjän rytmisen voimistelun liiton puheenjohtaja Irina Viner kommentoi ilman maatunnuksia kisoihin osallistumista ”häpeälliseksi”.

– Joskus meitä syytetään väärinkäytöksistä tai urheilijamme puetaan valkoisiin asuihin, (kilpailemme) ilman kansallislauluja, ilman fanejamme. Kollegamme ja lapsemme eivät lähde olympialaisiin tämän statuksen alla – se on häpellistä, Viner painotti.

Lue myös:

    Uusimmat