Näin konepistoolin valmistamista yrittänyt teini vastasi syytteisiin: "Asiatonta vitsailua ja uhoamista"

Epäilty rikos tuli poliisin tietoon pojan lähipiiristä tulleen vihjeen perusteella.

Syyttäjä vaatii 17-vuotiaalle pojalle ehdollista vankeusrangaistusta epäillyn kouluampumisen valmistelusta Pirkanmaan Virroilla. Syyttäjän mukaan poika valmisti aseen osia Luty-merkkisen konepistoolin rakentamiseksi. Aseen rakentamisen tarkoituksena oli syyttäjän mukaan kouluampuminen jossakin oppilaitoksessa.

Haastehakemuksen mukaan aseen osat ja mittakaavapiirros takavarikoitiin pojan pukukaapista. Aseen rakennusohjeet löytyivät autosta. Sen sijaan haastehakemuksessa ei tarkemmin avata sitä, mihin perustuu epäily kouluiskun valmistelusta. Oikeudenkäynnissä on määrä kuulla todistajaa siitä, mitä epäilty on kertonut aseen käyttötarkoituksesta.

Uhkasi sosiaalityöntekijää, sanoo syyttäjä

Ampuma-aserikoksen ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun lisäksi poikaa syytetään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syyttäjän mukaan poika on puhelimessa sanonut sosiaalityöntekijälle, että ajaa tämän yli autolla.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet tämän vuoden tammikuussa. Pojalle vaaditaan vähintään vuoden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta.

Poliisi kertoi esitutkinnan valmistumisen aikaan, että pojan epäillään suunnitelleen väkivaltarikosta määrittelemätöntä oppilaitosta ja poliisia kohtaan.

–  Oppilaitoksesta on kyllä ollut puhetta, mutta mitään yksilöityä koulua tai oppilaitosta ei ole, sanoi rikoskomisario Kari Aaltio STT:lle huhtikuussa.

Poliisi pääsi epäillyn jäljille tämän lähipiiristä tulleen vihjeen perusteella. Epäilty otettiin kiinni tammikuun lopulla. Hän oli vangittuna helmikuun alkupuolelle asti.

"Viestit asiatonta vitsailua ja uhoamista"

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessaan syytetty myöntää ampuma-aserikoksen, mutta kiistää valmistelurikoksen. Hänen mukaansa hän ei suunnitellut toimivan aseen valmistamista eikä hänellä olisi ollut edellytyksiä siihen.

Hän kiistää, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tehdä väkivaltarikos.

– (Vastaajalla) ei ole ollut, lähettämistään viesteistä huolimatta, tarkoitusta tehdä minkäänlaista rikosta. Viestit ovat olleet nuorten välistä sinänsä asiatonta vitsailua ja uhoamista.

Poika kiistää myös uhanneensa sosiaalityöntekijää. Hän sanoo olleensa tämän tekemän päätöksen takia pettynyt ja kiukkuinen ja sen takia käyttäneensä epäasiallista kieltä. Hän sanoo sanoneensa, että toivoo sosiaalityöntekijän jäävän auton alle.

Lue myös:

    Uusimmat