Mainos

Virossa leviää oma HI-virus – Suomen lähetystö mukana vastatoimissa

Virolaisen asiantuntijan mukaan maassa leviää omaperäinen HI-virus. Viron HIV-tilanne näyttää edelleen huolestuttavalta.

Mikrobiologian ja tartuntatautien professori Irja Lutsar sanoo tutkimusten todistaneet, että Virossa leviää paikallinen HIV-kanta. Professorin mukaan virukseen sairastutaan paikallisesti.

– Olemme tehneet tutkimusta yli kymmenen vuotta. Tulokset kertovat, että Virossa oleva HIV ei tule Venäjältä eikä Länsi-Euroopasta, Lutsar sanoo Viron Yleisradion(ERR) haastattelussa.

Lutsar sanoo myös, että ei pystytä sanomaan, mistä Viron HIV-kanta on alun perin peräisin.

Postimees-lehti kertoo, että edellisten seitsemän vuoden aikana Virossa ei ole todettu HI-virukseen sairastuneiden määrän laskua. Paikallisen Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (Tervise Arengu istituut) mukaan Viro on jatkuvasti Euroopassa ykköspallilla, kun mitataan uusien tautitapausten määrää. Virossa on rekisteröity noin 9300 HI-viruksen kantajaa. Suomessa vastaava luku oli aids-tukikeskuksen mukaan noin 3200, kuolleita oli noin 300.

Instituutin tutkija Kristi Rüütel sanoo lehdessä, että vuonna 2014 Virossa tavattiin 22,1 uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Suomessa tartuntoja oli samassa määrässä kansalaisia 3,3.

Ongelmana huumeet ja tietämättömyys

Rüütel sanoo, että tapausten löytämisen ja HI-viruksen leviämisen pysäyttämisen suurimmat ongelmat liittyvät narkomaanien neulanvaihto-ohjelmaan, ihmisten tietämättömyyteen testaamisesta ja ennen kaikkea olematon riskien tuntemus.

Asiantuntija varoittaa myös suuremman epidemian puhkeamisen mahdollisuudesta, jos huumeidenkäyttäjien ruiskujen vaihto-ohjelmaa ei saada laajennettua.

Kaikki HIV:hen liittyvä hoito on Virossa maksutonta. Ongelmana on se, että apua saa vain muutamissa paikoissa. Lääkkeitä saadakseen on matkustettava pienemmältä paikkakunnalta esimerkiksi Tallinnaan tai Tarttoon.

Suurlähetystö huolissaan

Britannian suurlähetystö teki vähän aikaa sitten aloitteen HIV:n pysäyttämiseksi Virossa luotavasta työryhmästä.

Suomen suurlähetystö liittyi mukaan maan eduskunnalle osoitettuun aloitteeseen. Mukana on myös USA:n lähetystö.

Taustalla on pelko, että Viron suhteellisen huolestuttavana näyttäytyvä HIV-tilanne leviää matkailun kautta naapurimaihin.

Suomen suurlähetystön lehdistösihteeri Hannele Valkeeniemi kertoo Postimehelle, että eniten heteroseksissä saatuja tartuntoja suomalaiset saavat Aasiasta. Lähinaapureiden ongelmista ei puhuta.

– Olemme hyvin läheisesti tekemisissä niin Venäjän kuin Vironkin kanssa ja teema on meille tärkeä.

Valkeeniemi sanoo lehdessä, että Suomella ei ole tarkoitus ryhtyä neuvomaan ketään.

– Mutta usein luullaan, että kun jostain ei puhuta, ongelma on ratkennut. HIV:n kohdalla ratkaisua ei ole, Valkeeniemi sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.