Viron koronatilanne räjähti käsiin, eikä rokotekattavuus nouse – presidentti Karis MTV:lle: Omat poliitikkomme jakavat väärää tietoa

8:44
Viron presidentti Alar Karis vastaa Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen-ohjelmassa kysymyksiin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä koronapandemiasta.

Viron presidentin Alar Karisin mukaan maan omat poliitikot ja terveydenhuollon henkilökunnan edustajat ovat jakaneet koronaviruksesta vääriä tietoja, mikä on ainakin osasyy hitaaseen rokotustahtiin. Karis kommentoi asiaa Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa. 

Koronarokotusdataa keräävän Our World in Data -sivuston mukaan Virossa kaksi koronavirusrokotetta on saanut vasta vajaat 57 prosenttia koko väestöstä. Vain yhden rokotteen saaneita on 2,4 prosenttia. Suomessa luvut ovat 69 ja 7,4 prosenttia. 

Kaksi viikko Viron presidenttinä toiminut Alar Karis sanoo, että on vaikea esittää tyhjentävää vastausta eroon, mutta hän arvioi siihen olevan mahdollisesti kaksi syytä.

– Yksi syy voi olla se, että luottamus presidenttiin ja hallitukseen on paljon korkeampi Suomessa verrattuna Viroon. Toinen syy on, että kaikki puolueet Suomessa pitävät rokotetta ratkaisuna taudin nujertamiseen. Virossa tällaista konsensusta ei ole.

Karis viitannee laitaoikeistolaiseen populistipuolue EKRE:en, joka on vastustanut tiukkoja koronarajoituksia ja koronapassia. Tosin myös Suomessa perussuomalaiset on vastustanut koronapassia.

Virossa tiukennettiin eilen koronarajoituksia. Nyt muun muassa ravintoloihin, teattereihin ja useimpiin yleisötilaisuuksiin pääsee vain näyttämällä koronapassia. Sitä ei enää saa negatiivisella testitodistuksella, vaan ainoastaan koronarokotuksilla tai sairastetulla koronataudilla.

Syynä rajoitusten tiukentumiseen on yksi Euroopan pahimmista koronatilanteista ja sairaaloiden täyttyminen. Eilen raportoitiin 1 282 uutta tartuntaa ja sairaalahoidossa oli 516 koronapotilasta.

Sairaalapotilaista noin 70 prosenttia on rokottamattomia. Tehohoitopotilaista jopa 90 prosenttia.

– Rokottautuminen on avainasemassa. Suosittelen sitä kaikille, Karis sanoo.

Karisin mukaan korona- ja rokotustilanteeseen on vaikuttanut maassa jaettua väärä tieto, misinformaatio. Siihen hän ei osaa vastata masinoidaanko misinformaatiota ulkomailta, esimerkiksi Venäjältä.

– Vaikea sanoa. En ole saanut tällaisesta tietoa. Mutta ainakin on ratkaistava se misinformaatio, jota tulee omien poliitikoidemme ja terveydenhuollon henkilöstömme joukosta, Karis sanoo.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen tiistaisin MTV3-kanavalla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja