Viron oppositioon pelattu vaalivoittaja suunnittelee yhä maan johtoon nousemista – "Heidän tavoitteenaan oli pitää meidät ulkopuolella"

Oikeistolainen reformipuolue ja populistinen Ekre Viron vaalien voittajat 1:45
Videolta voit katsoa uutisjutun Viron vaaleihin liittyen.

Viron poliittinen kevät sujui kipeissä tunnelmissa, kun maan maaliskuussa pidetyt eduskuntavaalit selvin luvuin voittanut markkinaliberaali ja EU-myönteinen reformipuolue pelattiin oppositioon, ja hallituksen muodosti jälleen keskustapuolueen pääministeri Jüri Ratas.

Ratas muodosti keskustakonservatiivisen hallituksen liittoutumalla paitsi Isänmaa-puolueen, myös äärioikeistolaisena pidetyn Ekren kanssa. Jyrkän linjan laitaoikeisto astui Viron johtoon ja reformipuolue sysättiin syrjään. Vaalivoittajan mukaan he eivät tehneet virheitä keväällä.

– Olen miettinyt sitä paljon. Ainoa asia, jonka olisimme voineet tehdä eri tavalla, oli olla voittamatta vaaleja näin isosti. Heidän tavoitteenaan oli pitää meidät ulkopuolella. Meillä ei ollut mitään saumaa, kertoo reformipuolueen puheenjohtaja ja Viron entinen seuraava pääministeri Kaja Kallas STT:lle.

Kallaksen mukaan ei voi sanoa, että reformipuolue olisi epäonnistunut hallituksen muodostamisessa, sillä toiset puolueet eivät antaneet vaalivoittajan edes yrittää.

Kuntavaalit 2021 mittaavat hallituksen suosiota

Kallaksen mukaan kyseessä oli peliliike, jolla Ratas sai pitää kiinni pääministerin pallista.

– Tämä on ainoa koalitio, jossa keskusta sai pääministerin paikan. Ennen vaaleja eräs Ratasin läheinen ystävä kertoi minulle, että hän (Ratas) on valmis tappamaan pääministerin paikan vuoksi. Nauroin silloin, koska pidin sitä vitsinä. Vaalien jälkeen kävi ilmi, ettei se ollutkaan.

Juttu jatkuu aihetta käsittelevän uutisvideon jälkeen. 

Virossa hallitusfarssi 0:26

Reformipuolueen tavoitteena on yhä nousta oppositiosta vallan kahvaan.

– Päätavoitteemme on hallituksen muodostaminen. Yritämme kääntää toisten puolueiden päät, mutta jos he haluavat pitää meidät ulkona, se ei toimi.

"Hallitusneuvotteluja olisi voinut jatkaa"

Viron parlamentin vanhin jäsen, keskustan kansanedustaja Enn Eesmaa on sillä kannalla, että liittoutumista reformipuolueen kanssa olisi pitänyt harkita pidempään. Eesmaa sanoo, että liberaalipuolueina keskustalla ja reformipuolueella on paljon yhteisiä näkemyksiä.

– Luonnollisempi vaihtoehto olisi ollut hallitusyhteistyö reformipuolueen kanssa. Nyt tehtiin koalitio toisen, kolmannen ja neljännen sijan puolueiden välillä. Kantani on, että hallitusneuvotteluja olisi voinut jatkaa, ne jäivät erittäin lyhyeksi, Eesmaa sanoo STT:lle.

Eesmaan mukaan Ekren läsnäolo hallituksessa voi silti koitua maan hyväksi. Hän arvelee hallitusvastuun kesyttävän puolueen.

– Minä ja moni muukin ajattelemme, että jos Ekre olisi jäänyt oppositioon kolmanneksi suurimpana puolueena, tilanne olisi ollut aika jyrkkä. Olen sitä mieltä, että hallitusvastuu muuttaa puolueita ja poliitikkoja.  

Lue myös:

    Uusimmat