Viron koronatilanne karkaamassa käsistä – hallitus välttelee jyrkkiä toimia, eikä kansa tottele maskipakkoa

Niin ikään myös Virossa koronatilanne pahenee – kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, miten kiihtyvään tilanteeseen on suhtauduttu lahden takana 2:19
Virossa koronatilanne pahenee – kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoi viime kuun lopulla, miten kiihtyvään tilanteeseen on suhtauduttu lahden takana.

Viron koronatilanne on vaarassa luisua käsistä niin hoitohenkilökunnan riittämättömyyden kuin taudin leviämisenkin puolesta, ellei hallitus ryhdy ripeästi järeisiin toimiin. 

Virossa todettiin eilen sunnuntaina peräti 479 koronaan sairastunutta. Kaikkiaan sairastuneita on jo lähes 15 000, mikä on paljon 1,3 miljoonan asukkaan maassa. 

Myös ilmaantuvuusluku on korkea, peräti 395 tapausta 100 000 ihmistä kohti. 

Tähän mennessä koronan aiheuttamia kuolemia on raportoitu Virossa jo 131.  Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 255 ja tehohoidossa 25 koronapotilasta. Tautitapauksien määrä on lisääntynyt nopeasti viime päivien aikana.

Sairaalassa vain 30 tehohoitopaikkaa koronapotilaille

Koronakriisikeskuksen johtaja tohtori Arkadi Popovin mukaan sairaaloissa on tällä hetkellä vain 185 vuodepaikkaa ja 30 tehohoitopaikkaa COVID-19 potilaille. Viro kykenee viranomaisten mukaan hoitamaan korkeintaan 300–400 potilasta kerrallaan. 

Tämän jälkeen tilanne on vaarassa luisua käsistä niin hoitohenkilökunnan riittämättömyyden kuin taudin leviämisenkin suhteen.   

Jos tauti leviää samaa tahtia, on vaara, että jouluun mennessä potilaita on jopa 500 ja vuoden loppuun mennessä yli 700. 

Hallitus välttelee järeitä toimia

Viron hallitus ei silti ole ryhtynyt jyrkkiin toimiin koronan kitkemiseksi. 

Vajaat pari viikkoa sitten se tosin julisti maskipakon, jota noudatetaan kuitenkin laiskasti. 

Karkeasti arvioiden noin puolet ihmisistä käyttää maskeja julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. 

Kylpylät ja urheiluhallit ovat pääosin auki. Monien kampaamojen työntekijät eivät edelleenkään käytä maskeja. Lisäksi edelleen alle 500 ihmisen ulkotilaisuudet ja 400 ihmisen sisätilaisuudet ovat sallittuja. 

Ostoskeskusten aukioloaikoja ei ole säädelty, ja ravintolatkin voivat toimia lähes normaalisti yökerhoja lukuun ottamatta. 

Lue myös:

    Uusimmat