Viron ex-presidentti hehkuttaa ulkoministeri Valtosen sotakommentteja: "Suomen ääni, jonka kuulemista olen odottanut koko elämäni"

Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilves on kommentoinut Twitterissä Suomen ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) brittilehti Financial Timesille antamia lausuntoja tyytyväiseen sävyyn.

Valtonen kommentoi arvostetulle Financial Timesille länsimaiden antamaa tukea Ukrainalle. Valtosen mukaan Ukraina taistelee "meidän vapautemme ja Euroopan turvallisuusratkaisun puolesta".

– Meidän lännessä täytyy ymmärtää, että tämä ei ole hyväntekeväisyyttä, koska Ukraina taistelee puolestamme, Valtonen totesi.

Viron presidenttinä vuodesta 2006 vuoteen 2016 toiminut Ilves kirjoitti Valtosen lausunnoista myönteisesti.

– Tämä on se Suomen ääni, jonka kuulemista julkisesti olen odottanut koko elämäni, Ilves kirjoittaa Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ukrainalta vaadittiin kiitollisuutta

Puolustusliitto Naton Vilnan huippukokouksessa sekä Ukrainan suurin yksittäinen tukija Yhdysvallat että Britannia kommentoivat mahdollisesti koordinoidusti, että Ukrainan olisi toisinaan syytä osoittaa kiitollisuuttakin saamastaan avusta.

Ukraina on saanut länsimailta merkittävän määrä ase- ja tarvikeapua, mutta kritisoinut sen määrää ja hitautta. Sota-asiantuntijat vaikuttavat olevan yhtä mieltä siitä, ettei Ukraina kykenisi sotimaan nykyisenkaltaisella intensiteetillä, jos länsiapu lakkaisi tai vähentyisi.

Valtosen mukaan Euroopan täytyy tukea jatkossa Ukrainaa voimakkaammin.

– Euroopassa ollaan myös yhtäkkiä tietoisempia siitä, että meidän täytyy panostaa puolustukseemme paljon, paljon enemmän kuin aiemmin, hän jatkaa.

Euroopan maiden tuen hidasteena on ollut se, ettei kylmän sodan päättymisen tyhjentämissä asevarastoissa ole ollut kovin paljoa, mistä antaa.

Jos Euroopan antama apu lisääntyisi, vähentyisi Yhdysvaltain tulevissa presidentinvaaleissa sen argumentin merkitys, että aina joudutaan auttamaan eurooppalaisia ja maksamaan sodan kustannuksia, sanoi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg MTV Uutisille puhelinhaastattelussa.

– Se on osittain vääristynyt väite, mutta on siinä sen verran perää, että Yhdysvaltain taakan helpottaminen voisi vaikuttaa vaaleihin, Forsberg katsoo.

Ulkoministeri Valtonen: Näemme Ukrainan Natossa tulevaisuudessa 1:49
Ulkoministeri Valtonen: Näemme Ukrainan Natossa tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat