Virolaisyritys rantautui Suomeen hoitamaan sairaaloiden yöpäivystyksiä

Suomalaissairaalat ovat alkaneet ulkoista yöpäivystyksiään virolaisyritykselle. Jo kuusi sairaalaa on mukana.

Jo kuusi sairaalaa Suomessa on hankkinut ainakin osan yöpäivystyksestään virolaisyritykseltä. Päivystyksen ulkoistukseen on päädytty, koska omat virkalääkärit tarvitaan päivätöissä – tai koska omat lääkärit eivät halua tehdä pitkiä yöpäivystyksiä. 

Esimerkiksi Sairaala Novan päivystys Jyväskylässä muuttuu virolaisyhtiön pyörittämäksi, kun kello lyö kymmenen illalla. 

Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelujohtaja Afra Prokki perustelee muutosta MTV Uutisille muun muassa työn raskaudella.

– Päiväaikainen työ on niin raskasta, että sitten ei jakseta enää myös iltaa ja yötä tehdä. Ja jos lääkäri on yöllä töissä päivystämässä, niin silloin hän ei voi seuraavaa päivää tehdä töitä terveyskeskuksessa.

Yöpäivystys on raskasta firmasta riippumatta, kertoo Sairaala Novan vuorovastaava Ansa Paananen.

– Todella kiirettä, ei voi muuten kuvata. Ja kun puhelin soi, se on hankala lääkärille, kun silloin ei voi katsoa paikalla potilaita, koska pitää olla puhelimessa.

Kielitaito mietityttää

Ennakkoluulot virolaisyrityksen päivystykseen liittyvät lähinnä kielitaitoon. Medimatkat Oy:n perustaja Konstantin Fleidervish katkoo näiltä huhuilta siipiä.

– Päivystystyö vaatii erittäin hyvää kielitaitoa. Jos lääkäri tulee päivystystehtäviin Ruotsista tai Virosta, niin vaaditaan virallinen kielitutkinnon todistus, Fleidervish sanoo.

Suurin osa yöpäivystyslääkäreistä on yhä suomalaisia. 

– Tähän asti on ollut hyvin paljon samoja lääkäreitä, jotka on aiemminkin meillä yöpäivystyksiä tehneet ja suurin osa heistä on ihan suomalaisia. Esille ei ole tullut kielivaikeuksia, toteaa Keski-Suomen hyvinvointialueen Prokki.

Lue myös:

    Uusimmat