Viro kiristää tuntuvasti alkoholipolitiikkaansa – tämä kaikki muuttuu

Viro mullistaa alkoholipolitiikkansa –"Aika hassu tilanne" 2:18

Virosta on tulossa Euroopan ykköskuivistelija. Maan uusi keskustavetoinen hallitus aikoo toteuttaa maassa lähivuosina todellisen alkoholipoliittisen ryhtiliikkeen.

Siihen kuuluvat muun muassa valmisteverojen korotukset sekä myynti -ja mainoskiellot.

Huoltoasemat eivät vastedes saisi enää myydä alkoholia, myymälöiden maistiaiset lopetettaisiin ja jopa ravintolan "Happy hourit" kiellettäisiin.  Marketeissa rakennettaisiin väliseiniä erottamaan alkoholijuomat muista tuotteista. Ulkomainonnat poistettaisiin kokonaan katukuvasta. TV-mainoksissakaan ei enää saisi näkyä ihmisiä eikä tunnelmaa, vaan ainoastaan tuote eikä lehtien etu -ja takakansissa saisi enää olla alkoholimainoksia.

Viron sosiaali -ja terveysministeriö perustelee tiukennuksia alkoholin haitoilla. Alkoholin aiheuttamia kuolemia tapahtuu maassa noin 1000 vuodessa

– Alkoholin haitat ovat tällä hetkellä liian suuret, sanoo ministeriön neuvotteleva virkamies Triinu Täht.

– Kuolemantapausten lisäksi alkoholiperäiset sairaudet kasvavat ja sosiaaliset haitat koskevat useita sukupolvia. Mainonnassa määrittelemme vastedes mikä on sallitua eikä sitä mikä on kiellettyä, hän lisää.

Oluen verotukseen 50 prosentin korotus

Pienpanimon perustaja ja toimitusjohtaja Pyry Hurula näkee asiat toisin.

– Oluen valmisteveroa korotetaan ensi heinäkuussa jopa 50 prosenttia.

– Kyllähän se pakottaa laskemaan asioita uudelleen, että monia suunnitelmia on joutunut vähän lennossa muuttamaan ja täytyy miettiä, että minkälaisia määriä minnekin uskaltaa myydä.

Sori Brewing aloitti vahvojen ja tummien oluiden valmistuksen Tallinnassa toukokuussa 2015. Tänä vuonna se valmistaa jo 200 000 litraa ja ensi vuonna tuotanto on kaksinkertaistumassa.

Pienpanimoiden osuus Viron oluen tuotannosta on vain noin prosentin luokkaa. Oluen kulutus on Virossa pienempää kuin EU:ssa keskimäärin. Väestön ostovoimaan suhteutettuna alkoholin kokonaishinta on Euroopan korkein. Maan panimoteollisuus uskoo, että olut-,viini ja viinaralli naapurimaahan Latviaan lisääntyy. Se on selvää, jos oluttölkki maksaa vastaisuudessa Virossa 1,50 € ja Latviassa 0,5 €.

Niin ikään kulutuksen uskotaan siirtyvän uudelleen väkeviin viinoihin.

– Typerää rajan ylittävää liikennettä tulee vaan lisää. Ja en tiedä sitten vaikutuksia kotimaan kulutukseen. Se on aika pientä nykyisin muutenkin, mutta se jää nähtäväksi. Tämä on hassu tilanne, sillä tällä on alan kasvu juuri lähtenyt nousuun, Pyry Hurula pohtii.

Mietojen alkoholijuomien verojen korotuksilla Viro laskee saavansa ensi vuonna 25 miljoonaa euroa, seuravana vuonna 58 miljoonaa euroa ja vuonna 2020 jo 71 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat