Virkamiehet harvinaisessa Gaza-julkilausumassa: On tehtävämme puhua, kun hallitusten toimet ovat vääriä

YK-tuomioistuin vaatii Israelia estämään kansanmurhaksi tulkittavat toimet Gazassa 1:39
YK-tuomioistuin vaatii Israelia estämään kansanmurhaksi tulkittavat toimet Gazassa

Virkamiehet kahdestatoista maasta ovat julkaisseet poikkeuksellisen lausunnon, jossa he arvostelevat hallitustensa linjauksia Gazassa käytävästä sodasta. Julkilausumassa virkamiehet sanovat, että on heidän tehtävänsä puhua, kun hallitusten toimet ovat vääriä.

New York Timesin mukaan yli 800 virkamiestä on hyväksynyt eilen julkaistun lausunnon. Sen ovat koordinoineet EU:ssa, Yhdysvalloissa ja Hollannissa työskentelevät virkamiehet. Lisäksi lausunnon hyväksyneitä virkamiehiä on kymmenestä maasta, muun muassa Suomesta ja Ruotsista. Heidän nimiään lausunnossa ei ole.

– Olemme sisäisesti ilmaisseet huolemme siitä, että hallitustemme/instituutioidemme linjaukset eivät palvele etujamme ja vaatineet vaihtoehtoja, jotka palvelisivat paremmin kansallista ja kansainvälistä turvallisuutta, demokratiaa ja vapautta, jotka kuvastavat länsimaisen ulkopolitiikan ydinperiaatteita ja opittuja oppeja, virkamiehet kirjoittavat.

Virkamiesten mukaan heidän huolensa asiantuntijoina on jätetty huomiotta poliittisten ja ideologisten syiden vuoksi.

"Riski myötävaikuttaa jopa sotarikoksiin tai kansanmurhaan"

Virkamiesten mukaan on olemassa riski, että maiden hallitusten nykylinjaukset myötävaikuttavat kansainvälisen humanitäärisen oikeuden vakaviin rikkeisiin, sotarikoksiin ja jopa etniseen puhdistukseen tai kansanmurhaan.

Virkamiehet muun muassa vaativat, että maiden hallitukset ja instituutiot lakkaavat esittämästä ihmisille, että Israelin operaatiolla on strateginen ja puolustettava peruste ja että sen tukeminen on maiden etujen mukaista.

Virkamiesten mukaan Israel ei ole osoittanut minkäänlaisia rajoja sotilaallisessa operaatiossaan Gazassa. Tämä taas on johtanut virkamiesten mukaan kymmenien tuhansien siviilien kuolemiin, jotka olisivat olleet estettävissä.

– Israel on tarkoituksellisesti estänyt avun, mikä on johtanut humanitaariseen katastrofiin asettaen tuhannet siviilit nälkään nääntymisen ja hitaan kuoleman riskiin.

Virkamiehet myös vaativat maiden hallituksia kehittämään strategian kestävään rauhaan, johon sisältyy turvallinen palestiinalaisvaltio ja joka turvaa myös Israelin turvallisuuden.

Suomessa poikkeuksellinen kirjelmä Valtoselle

STT uutisoi tammikuussa, että suuri joukko suomalaisdiplomaatteja ilmaisi marraskuussa ulkoministeri Elina Valtoselle (kok.) tyytymättömyyttään Suomen Lähi-idän politiikkaan. Tuolloin 79 ulkoministeriön työntekijää esitti Valtoselle kirjeellä, että Suomen tulisi vaatia Gazaan tulitaukoa ja tuomita Israelin suhteeton voimankäyttö sekä todennäköiset kansainvälisen oikeuden loukkaukset Gazan alueella.

Virkakunnasta ministerille joukolla toimitettu kirje on suomalaisittain äärimmäisen poikkeuksellinen.

Äärijärjestö Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin lokakuun alussa. Israelin mukaan hyökkäyksessä kuoli yli 1 100 ihmistä. Äärijärjestöt ottivat myös 250 panttivankia, joista yli 130 on edelleen Gazassa. Loput on joko vapautettu tai he ovat kuolleet.

Israelin vastahyökkäyksessä Gazaan on Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kuollut yli 26 600 ihmistä.

Nyt julkaistusta, 12 eri maan virkamiesten julkilausumasta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat