Mainos

Viranomaisten tiedonkulku katkesi: Vangittu oli viisi kuukautta Vantaan vankilassa lainvastaisesti

Apulaisoikeusasiamies kertoo tutkineensa tapausta, jossa ihminen oli viisi kuukautta vangittuna lainvastaisesti viranomaisten tiedonkulun katkeamisen vuoksi.

Poliisi oli ottanut etsintäkuulutetun kiinni, ja hänet vietiin Vantaan vankilaan. Lain mukaan kiinniotosta olisi pitänyt ilmoittaa käräjäoikeudelle, jonka pitäisi käsitellä vangitsemisasia neljän vuorokauden kuluessa kiinniotosta.

Kiinnioton tehnyt Helsingin poliisi tai miehen vankilassa vastaanottanut Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikkö eivät kuitenkaan kumpikaan tehneet ilmoitusta.

Asia huomattiin vasta viiden kuukauden kuluttua. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan laissa on puutteita siitä, kenen vastuulla ilmoittaminen on.

Apulaisoikeusasiamies moittii poliisia ja Rikosseuraamuslaitosta tapauksen johdosta.

Laki epäselvä 

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan näyttää selvältä, että joko Helsingin poliisilaitoksen tai Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikön olisi pitänyt huolehtia siitä, että vangitsemisesta ilmoitetaan viipymättä käräjäoikeudelle.

Vaikuttaa selvältä, että laiminlyönti johtui myös viranomaisten puutteellisesta ohjeistuksesta ja tiedonkulusta, apulaisoikeusasiames kertoo tiedotteessa.

Oikeusasiamiehen mielestä vastuunjaosta olisi syytä säätää laissa täsmällisemmin.
Ongelma on pakkokeinolaissa, jossa sanotaan vain "on ilmoitettava", kertoo oikeusasiamiehensihteeri Martikainen.

– Siinä ei lakipykälöissä, esitöissä tai asetuksessa ole missään sanottu, että kenen vastuulle se kuuluu.

Martikaisen mukaan ei ole siis selvää, olisiko poliisin vai vankilassa miehen vastaanottaneen Rikosseuraamuslaitoksen pitänyt kertoa asiasta käräjäoikeudelle.
Pajuoja on pyytänyt oikeusministeriötä ilmoittamaan ensi vuoden alkuun mennessä, mihin toimiin se lakimuutosasian kanssa ryhtyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.