Mainos

Oikeusasiamies moittii rikosseuraamuslaitosta hidastelusta – katso, kuinka monimutkaista on elinkautisvangin vapauttaminen

0:45

Eduskunnan oikeusasiamies moittii rikosseuraamusvirastoa hidastelusta elinkautisvangin vapauttamiseen liittyvässä asiassa. Oikeusasiamiehen mukaan asiaa ei käsitelty viivytyksettä.

Elinkautisvanki oli hakenut vapauttamistaan 2. marraskuuta 2016 Helsingin hovioikeudelta. Hovioikeuden on pyydettävä asiaan lausunto rikosseuraamuslaitokselta.

Ennen lausuntoa vangista on tehtävä vaarallisuusarvio ja tämä tehtiin maalis-huhtikuussa 2017. Psykiatrisen vankisairaalan lausunto saapui risen keskushallintoyksikköön 7. huhtikuuta. Sijoitusvankila antoi oman kantansa viikkoa myöhemmin ja risen arviointikeskus toukokuussa.

17. toukokuuta 2017 kaikki lausunnot olivat saapuneet keskushallintoyksikköön, joka antoi oman kantansa hovioikeudelle vasta 27. lokakuuta 2017.

Kun vanki ihmetteli pitkää kestoa, rikosseuraamuslaitoksesta oli todettu virkamiehellä olevan muitakin työtehtäviä kuin lausuntojen antaminen hovioikeudelle.

Kesti liian kauan

Oikeusasiamies piti tätä viiden kuukauden kestoa liian pitkänä viitaten siihen, että hovioikeudenkin on käsiteltävä vapauttamishakemukset kiireellisenä.

Rise vetosi asioita käsittelevän virkamiehen työtilanteeseen, mutta selitys ei oikeusasiamiehelle kelvannut.

– Yksittäisen virkamiehen osalta on ymmärrettävää, jos hän ei liiallisen työmäärän vuoksi pysty asianmukaisesti hoitamaan kaikkia tehtäviään, mutta viranomaisen tulee ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin, kun tämä on havaittu, oikeusasiamies totesi.

Oikeusasiamies on aiemminkin jo arvostellut rikosseuraamuslaitosta vapauttamishakemusten kestosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.