Mainos

Helsingin poliisi unohdetusta tutkintavangista: "Ei poliisin vika"

Helsingin poliisin mukaan se ei tehnyt virheitä unohdetun vangin tapauksessa, vaan Vantaan vankilan olisi pitänyt ilmoittaa siitä käräjäoikeuteen.

MTV:n Vinkkimiehet kertoi keskiviikkona tapauksesta, jossa tutkintavanki unohtui Vantaan vankilaan lähes puoleksi vuodeksi. Taustalla oli useiden epäonnisten ja päällekkäisten sattumusten ketju.

Poissaolevana vangittu mies otettiin kiinni toukokuussa 2015 ja hänet toimitettiin Vantaan vankilaan. Siellä hän oli 175 päivää ilman lain edellyttämää vangitsemispäätöstä. Poissaolevana vangitun asia on käsiteltävä uudestaan neljän päivän kuluessa kiinniotosta.

– Tämä oli peruskeissi, jossa poliisi otti kiinni henkilön, joka oli käräjäoikeuden päätöksellä määrätty vangittavaksi, sanoo ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista.

Hakola kertoo, että 33-vuotias löytyi Kallion kadulta rutiinitarkastuksessa viikonvaihteessa ilta-aikaan. Aamuyön tunteina mies vietiin passituksen kanssa Vantaan vankilaan.

"Säilyttävä viranomainen vastuussa"

Hakolan mukaan säilyttävä viranomainen on vastuussa siitä, että tietää kuka, miksi ja millä perusteella henkilö on säilössä. Jos mies olisi viety poliisivankilaan, vastuu olisi ollut poliisilla, mutta nyt oli kyse Vantaan vankilasta.

Hakolan mukaan poliisi teki kaiken miltä siltä edellytettiin. 33-vuotias toimitettiin vankilaan ja asiakirjoihin oli kirjattu merkintä siitä, että käräjäoikeuteen on ilmoitettava.

– En näe sellaista mahdollisuutta, että poliisin toimet on ulotettava pidemmälle.

Hakolan mukaan osa vastuusta on sälytettävä 33-vuotiaalle. - Jos ollaan "C'est la vie"-periaatteella liikkeellä ja nautitaan valtion täysihoidosta, eikä tehdä mitään ilmoitusta, niin on mahdollista että tällainen virhe pääsee tapahtumaan.

Hakola huomauttaa, että virhe luettiin tuomiossa 33-vuotiaan hyväksi. Hän sai 1 v 10 kk tuomion törkeästä pahoinpitelystä ehdollisena pitkälti sen takia, että oli ollut vapautensa menettäneenä jutussa yhteensä seitsemän kuukautta.

– Ei voi sanoa, että win-win -tilanne, mutta sinne päin, Hakola toteaa.
33-vuotias voi hakea myös valtiolta korvauksia laittomasta vangitsemisesta.

Vinkkimiehet selvittää unohtuneen vangin tapausta uusimmassa jaksossaan. Katso video:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.