Viranomaislähteet: Venäjän auttamisella on Kiinalle ankarat seuraukset – Yhdysvallat ja Kiina tapaavat tänään Roomassa

Sodan viattomat kärsijät: menehtyneiden lasten ja nuorten tarinoita Ukrainasta 3:55
Sodan viattomat kärsijät: menehtyneiden lasten ja nuorten tarinoita Ukrainasta – asiantuntija avaa, miten sotalapset usein oirehtivat

Viranomaislähteiden mukaan Kiinaa uhkaa ankarat seuraamukset, mikäli maa auttaa Venäjää Ukrainan sodassa. Venäjä pyysi muun muassa aseapua Kiinalta viikonloppuna. 

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan Kiinaan kohdistuu ankaria seurauksia, jos se auttaa Venäjää Ukrainan sodassa. Asiasta kertoo muun muassa BBC ja CNN.

Nimettömät viranomaislähteet ovat kertoneet useille yhdysvaltalaismedioille, että Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua Ukrainassa. Yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan Venäjä on pyytänyt Kiinalta muun muassa droneja. 

Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan yli kaksi viikkoa sitten, 24. helmikuuta. Useiden asiantuntijoiden arvioiden mukaan Venäjän hyökkäys ei ole sujunut odotetusti. 

Myös Venäjä on kokenut sodassa suuria tappioita – niin sotilaallisesti kuin taloudellisestikin.

Länsimaat ovat reagoineet Venäjän sotatoimiin rajuilla talouspakotteilla. Venäjä onkin CNN:n mukaan pyytänyt Kiinalta aseavun lisäksi myös taloudellista apua. 

CNN:n viranomaislähteiden mukaan Kiina on vastannut Venäjän pyyntöön, mutta vastausta Venäjän pyyntöön ei toistaiseksi tiedetä eikä viranomaislähde ole halunnut paljastaa vastauksen yksityiskohtia CNN:lle.

CNN on tiedusteli asiaa Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystöstä, mutta tiedottaja Liu Pengyun mukaan "hän ei ole koskaan kuullutkaan Venäjän avunpyynnöstä".

Oli miten oli, Kiinan antama apu olisi merkittävä askel Venäjän hyökkäyksessä. 

Kiina ja Yhdysvallat istuvat neuvottelupöydän ääreen Roomassa

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo CNN:n haastattelussa, että Yhdysvallat kommunikoi suoraan ja yksityisesti Pekingiin ja Yhdysvallat on välittänyt Kiinaan viestin siitä, että Venäjän auttamisella on seurauksensa.

Yhdysvallat on kertonut uskovansa, että Kiina on ollut tietoinen Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyökkäyssuunnitelmista. 

Sullivanin mukaan Pekingissä ei ole ehkä ymmärretty Venäjän sotatoimien laajuutta. 

– Tämä siksi, että on hyvin mahdollista, että Putin valehteli Kiinalle samalla tavalla kuin hän valehteli eurooppalaisille kai kaikille muillekin, Sullivan toteaa. 

Sullivnain on määrä tavata kiinalaisen kollegansa Yang Jiechin tänään Roomassa, Italiassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Sullivanin on määrä kertoa Rooman-tapaamisessa, millaisia seurauksia Kiinalle koituu Venäjän auttamisesta. 

CNN:n mukaan kaksikon keskustelu on jatkoa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin sekä Kiinan presidentti Xi Jinpingin marraskuiselle videotapaamiselle. 

Kiina ei ole toistaiseksi tuominnut Venäjän hyökkäystä

Kiina ei ole ainakaan toistaiseksi tuominnut Venäjän hyökkäystä. Sen sijaan maa on todennut, että Moskovan turvallisuushuolet tulisi ottaa vakavasti. 

Kiinan valtion tiedotusvälineet sekä hallinnon virkamiehet ovat toistaneet Venäjän linjaa sodasta. Venäjän mukaan kyseessä on erikoisoperaatio, ei sota. 

Vaikka Kiina ei ole tuominnut Venäjän sotatoimia, maa on ilmaissut tukensa Ukrainan suvereniteetille. 

Kiina on tarjoutunut olemaan mukana rauhanneuvotteluissa. Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystön tietdottajan mukaan Kiina tulee jatkossakin tarjoamaan humanitaarista apua Ukrainalle. 

– Nyt on tärkeintä estää jännittyneen tilanteen eskaloituminen tai sen karkaaminen käsistä, tiedottaja totesi lausunnossaa CNN:lle. 

Venäjä iskee yhä syvemmällä lännessä – mitä Venäjän joukkojen uskotaan tekevän seuraavaksi? 12:50
Katso videolta: Venäjä iskee yhä syvemmällä lännessä – mitä Venäjän joukkojen uskotaan tekevän seuraavaksi?

MTV seuraa Venäjän hyökkäyssodan maanantaisia käänteitä tässä artikkelissa

Lue myös:

    Uusimmat