Viranomaiset tekivät näyttäviä valvontaiskuja Helsingin keskustan ravintoloissa – "Asiakkaat olivat todella hämillään"

1:59
Viranomaiset tekivät eilen alkuillasta valvontaiskuja Helsingin keskustan ravintoloissa. Helsinkiläinen Katja kuvasi videon Kaivokadun ravintola Leonardossa

Poliisi, tulli ja pelastuslaitos tekivät eilen valvontaiskuja Helsingin keskustassa sijaitseviin ravintoloihin. Viranomaisten näyttävä läsnäolo hämmästytti joitakin ravintolavieraita.

MTV Uutisten silminnäkijät näkivät valvontaiskut ydinkeskustan Leonardo Bar & Ristorantessa sekä Bar Loosessa. Leonardo sijaitsee aivan rautatieasemaa vastapäätä Kaivokadulla ja Loose puolestaan Annankadulla.

Helsinkiläinen Katja oli sattumoisin paikalla Leonardossa perjantai-iltana valvontaiskun tapahtuessa. Hän kertoo, että paikalle tuli kaikkiaan vajaat kymmenen viranomaista. Joukossa oli poliisin, tullin ja pelastustoimen edustajia. Katja kertoo, että ravintolan asiakkaat hämmästelivät viranomaisten näyttävää läsnäoloa.

– Kaikki asiakkaat olivat tapahtumista todella hämillään. Se oli lapsikin, joka huusi, että miksi täällä on poliisi.

Katja kertoo, että viranomaiset marssivat tiskille keskustelemaan joko ravintolapäällikön tai omistajan kanssa. Tiskin takana ja takahuoneessa viranomaiset vierailivat ainakin kahdesti. Tarkastus ravintola Leonardossa kesti Katjan mukaan reilut puoli tuntia, ehkä kaikkiaan 40 minuuttia. 

Kukaan ei Katjan mukaan tarkastuksen missään vaiheessa kertonut ravintolan asiakkaille, mitä oli tekeillä. Katja kertoo, että hän sai tietoa tapahtumista vasta kysyttyään asiasta henkilökunnalta.

– Kysyin tarjoilijalta asiasta ja hän sanoi, että se on joku tarkastus. On se mielestäni aika outo aika.

Ravintolan toiminta jatkui Katjan mukaan normaalisti koko tarkastuksen ajan.

– Tarjoilijat jatkoivat töitään ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

MTV Uutisten saamien silminnäkijätietojen mukaan samantapainen valvontakäynti tehtiin myöhemmin samana iltana myös Bar Looseen, joka sijaitsee vajaan kilometrin päässä Leonardosta.

"Tämä on meidän perustoimintaamme"

Komisario Esa Pennanen Helsingin poliisista vahvistaa, että poliisi valvoi eilisiltana ravintoloiden lupaehtojen täyttymistä.

Pennasen mukaan kyse oli normaalista valvontatoimenpiteestä. Anniskelulakeja koskevat valvonnat tehdään Pennasen mukaan yleensä iltaisin, koska silloin ihmisille anniskellaan anniskellaan alkoholia, jolloin mahdollisia rikkomuksia myös tapahtuu eniten.

– Tämä on meidän perustoimintaamme. Alkoholin myynti on kuitenkin luvanvaraista toimintaa ja poliisin velvollisuus on tarkastaa aika ajoin, että lupaehtoja noudatetaan. Näitä lupia on valvottava paikan päällä ravintoloissa. Sitä valvontaa ei voi mitenkään etänä tehdä, Pennanen sanoo.

Tarkastukset jatkuvat tänä iltana

Pennanen ei osaa kertoa tarkasti, mitä eilisillan valvonnoissa etsittiin. Hän kuitenkin kertoo, mitä ravintoloiden tarkastuksissa yleensä tehdään.

– Siellä tarkastellaan monenlaisia asioita kuten sitä, paljonko ravintolassa on ihmisiä ja onko joukossa alaikäisiä ja ylipäänsä sitä, että lupien ehtoja noudatetaan.

Pennasen mukaan uusia valvontaiskuja tehdään helsinkiläisravintoloissa myös tänään lauantai-iltana.

Hän ei osaa vielä kertoa eilisiltaisten valvontakäyntien tuloksista. Poliisi aikoo kertoa valvontakäynneillä mahdollisesti havaituista rikkeistä tarkemmin ensi viikon alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja