Viranomaiset huolissaan: Täällä olut on halvempaa kuin vesi!

Tsekkiläisissä ravintoloissa lasillinen vettä voi tulla yllättäen kalliimmaksi kuin tuopillinen olutta.

Tsekin terveysministeri Leos Heger on ilmaissut huolensa maansa ravintoloiden hinnoittelupolitiikasta. Tällä hetkellä tsekkiläisissa ravintoloissa saa nimittäin halvemmalla olutta kuin vettä. Tyypillisessä baarissa tai ravintolassa puolen litran tuopillinen olutta kustantaa halvimmillaan 0,8 euroa, kun veden tai virvoitusjuomien litrahinta on jopa tuplasti kovempi.

Tsekkiläiset eivät kuitenkaan mielellään luovu halvasta oluestaan. Maassa juodaan vuosittain jopa 140 litraa olutta henkeä kohden suomalaisten juodessa lähes puolet vähemmän, 85 litraa vuodessa. Tsekeissä olutta pidetäänkin leikkimielisesti "nestemäisenä leipänä"

– Olut on kuin äidinmaitoa aikuiselle. Tsekkiläiselle olut on kuin viini ranskalaiselle tai vodka venäläiselle, tsekkiläisbaarin vakioasiakas, 36-vuotias Marek Gollner toteaa Wall Street Journal-lehdelle.

Tiukennuksia myös tupakointiin?

Terveysministeri Heger on kansan vastustuksesta huolimatta aloittanut kampanjan, jossa pyritään saamaan tsekkiläisravintoloita myymään ainakin yhtä alkoholitonta juomaa halvemmalla kuin olutta. Ravintoloitsijat eivät kuitenkaan ole asiasta innoissaan. U Zelenku-ravintolan omistaja Eleni Atanasopulosovan mielestä hallituksen tulisi keskittyä tärkeämpiin asioihin, kuten työttömyysasteen pienentämiseen. Terveysministeri Heger painottaa, ettei missään nimessä halua kieltää olutta kansalaisilta.

– Emme halua tukahduttaa tupakointia tai alkoholijuomien nauttimista. Ne ovat jokaisen aikuisen oikeuksia. En ole alkoholin kulutusta vastaan. Sen täytyisi vain olla järkevää, Heger kommentoi.

Heger haluaa myös tiukentaa rangaistuksia alkoholijuomien tarjoilusta ala-ikäisille sekä rajoittaa sisällä tupakointia. Ministerin ehdotukset eivät vielä ole olleet Tsekin parlamentin käsittelyssä. Tsekin hotelli- ja ravintola-alan yhdistys on tuominnut Hegerin ehdotukset ja uhannut viranomaisia jopa oikeustoimilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja