Vip-lippuja Pori Jazziin, verorahoilla hankittuja puhelimia ja matkoja ulkomaille – syyttäjä vaatii Porin palveluliikelaitoksen ex-johtajalle ehdollista vankeutta

Porin palveluliikelaitoksen entiselle johtajalle Kaj Kainulaiselle vaaditaan reilun seitsemän kuukauden ehdollista vankeutta virkarikoksista. Syytteissä on kyse muun muassa Pori Jazzeille hankituista vippilipuista, verorahoilla ostetuista puhelimista, matkalaskujen hyväksymisestä ja tuhansien eurojen viinalaskuista.

–  Kainulainen on virkaansa toimittaessaan tahallaan rikkonut virkatoiminnassaan noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa käyttäessään palveluliikelaitoksen varoja liian suuria summia ja liian usein muihin kuin talousarviossa hyväksyttyihin tarkoituksiin, syytekirjelmässä katsotaan.

Syyttäjän mukaan Kainulainen oli esimerkiksi järjestänyt vuoden 2014 Porin Jazzfestivaalien yhteydessä tilaisuuksia osallistuen niihin myös itse ja hyväksynyt niiden laskuja.

–  Gold Vip pääsylippuja yhdeksän kappaletta, yhteensä 4 500  euroa, alkoholiostoja yhteensä 1284,67 euroa, kahdeksan kappaletta Crosscut-takkeja yhteensä 864 euroa.., syyttäjä luettelee haastehakemuksessa.

Kainulaisen syytteitä kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä alettiin käsitellä tänään Satakunnan käräjäoikeudessa. 

Ylitti syyttäjän mukaan myös valtuutensa investointipäätöksessä

Syyttäjän mukaan sääntöjen vastaisesti hyväksyttyjen edustus- ja matkakulujen lisäksi liikelaitos teki investointeja, joihin ei ollut asianmukaista päätöstä.

Haastehakemuksen mukaan Kainulainen esimerkiksi ylitti valtuutensa päättäessään aloittaa kaupunginsairaalan ravintokeskuksen satojen tuhansien eurojen saneerauksen.

Syyttäjän mukaan Kainulainen on näin toimiessaan tavoitellut huomattavan suurta hyötyä Porin palveluliikelaitokselle ja aiheuttanut erityisen tuntuvaa haittaa Porin kaupungille.

–  Kainulaisella ei ole ollut toimivaltaa omavaltaisesti teetättää, ohjeistaa ja maksaa kyseistä investointia ravintokeskukseen, syyttäjä katsoo.

Porin Palveluliikelaitoksen tehtävänä on tuottaa ateria-, puhtaus- ja kiinteistöhoitopalveluita kaupunkikonsernille.

Kainulainen kiistää rikokset

Kainulainen kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hänen mukaansa edustaminen ja virkamatkat ovat liittyneet olennaisesti viran hoitamiseen eikä tarkkoja määräyksiä virkamatkoista, niiden hyväksyttävistä kustannusten määristä tai muista järjestelyistä ollut olemassa.

Edustuskulujen osalta hän toteaa, että liiketoiminta edellyttää jatkuvaa kanssakäymistä muun muassa asiakkaiden, asiantuntijoiden ja kollegoiden kanssa.

–  Henkilökohtaisten kontaktien hankkiminen ja ylläpitäminen oli äärimmäisen tärkeää ja välttämätöntä, hän toteaa kirjallisessa vastauksessan.

Hänen mukaansa esimerkiksi vuotuinen jazzfestivaali tarjoaa ylivertaiset puitteet verkostoitumiseen. Tuhansien eurojen alkoholihankinnat oman henkilöstön tilaisuuksiin olivat hänen mukaansa kohtuullisia henkilökunnan suureen määrään nähden.

–  Edustaminen ja vieraanvaraisuus kuuluvat jokaisen liikeyrityksen toimialaan ja toimintaan. Laskujen hyväksymisessä noudatettiin vakiintunutta käytäntöä, hän perustelee.

Kainulaisen mukaan myös joko hänen esimiehensä tai Porin kaupunki olivat useiden syyttäjän laittomaksi katsomien toimien osalta tietoisia hänen tekemisistään. Investointien osalta hän toteaa toimineensa talousarvion ja toimintasuunnitelman mukaisesti.

Juttua päivitetty 15.11.2018 klo 13.39 Kainulaisen kommenteilla. 

Lue myös:

    Uusimmat