Vinkki pellepelottomille: Lataa puhelimesi polkemalla kuntopyörää

Ressun peruskoululaiset kantoivat tänään kortensa kekoon maapallon pelastamiseksi ilmaston lämpenemiseltä. Koulun oppilaat voivat ladata puhelimiinsa tästä päivästä lähtien ympäristöystävällistä energiaa.

Ressun peruskoululaisia osallistui viime viikolla Heurekassa pidettyyn nuorten ilmastohuippukokoukseen.

Koulun elämäntaitotunnilla kestävästä kehityksestä kuulleet oppilaat jalostivat ideaa eteenpäin, mutta käytännön toteutukseen tarvittiin avuksi oikea "Pelle Peloton"  eli energia-asiantuntija Janne Käpylehto.

– Monille energia merkitsee vain sähkölaskua neljä kertaa vuodessa. Minä uskon, että ihmiset ryhtyvät ajattelemaan kestävää kehitystä ja energian säästämistä, jos energian tuottamisesta tulee hauskaa, väittää Käpylehto.

Pelle Peloton pelastaa maailman:"Energian tuotannon pitää olla hauskaa!" 1:08

Puhelimeen virtaa kuntoilemalla

Käpylehto on kehittänyt yksinkertaisen tavan tuottaa energiaa vanhan kuntopyörän  avulla

– Tässä on tasavirtageneraattori ja hieman elektroniikkaa, jolla saa tehtyä USB-sähköä eli sillä voidaan ladata esimerkiksi puhelimet ja MP3-soittimet hauskalla tavalla.

Kahdeksasluokkalainen Kristofer Aaltonen on huomannut, että polkemisessa ei voi löysäillä. 

– Siinä on oltava tasainen vauhti koko ajan eikä voi vaan pyörittää rennosti, muuten energiaa ei tule. Kyllä siinä urakkaa on, toteaa Aaltonen. 

Käpylehdon mukaan virtaa saa moneen puhelimeen kerralla.

– Jos tällä huolella polkee, niin tällä pystyy tuottamaan 200 wattia ja kun yksi älypuhelimen lataus vie vain viisi wattia. Tähän voisi laittaa aikamoisen nipun latureita ja vielä toimisi ihan hyvin, naurahtaa Käpylehto.

Hanke käynnistyi elämäntaitotunnilla, kun opettaja Ilona Taimela opetti kestävää kehitystä. 

Kuntopyörästä kännykkälaturiksi: Ressun peruskoululaiset energiatalkoissa 1:07

Tänään Ressun peruskoulun katolle kiinnitettiin myös pieni aurikopaneeli, joka tuottaa myös sähköä puhelimen laturiin.

Aurinkopaneelia puuhanneet 9-luokan oppilaat Susan Acanal ja Ronja Heiskanen osallistuivat nuorten ilmastohuippukokoukseen jo viime vuonna, jonka seurauksena oppilaat tekivät vuoden töitä saadakseen koululle aurinkopanelin.

"Kamalaa, jos ei voisi olla lumisotaa"

Energian tuottamisesta innostuneista 8-luokkalaisista pojista tuli kerralla ympäristönsuojelijoita.

– Jos me ei pidetä huolta maailmasta, niin täällä tapahtuu aika pahoja juttuja, kertoo Safin Murshed.

– Halusin osallistua tähän projektiin, sillä haluan vähän auttaa maapalloa. Mielestäni me kaikki voisimme käyttää enemmän tällaisia ja samalla kasvattaa vähän kuntoa, sanoo Badou Faal.

Yksissä tuumin ryhmä toteaa, että olisi ikävää, jos ei voisi enää lumilautailla tai olla lumisotaa.

– Eniten kaipaisin lumilautailua, mutta olisi tylsää myöskin se,  jos ei enää pääsisi heittelemään lumipalloja kavereiden niskaan. Se onkin ainoa sota, minkä en halua loppuvan, pamauttaa Julius Jutila.

Mutta jos tämän ryhmän puhelimet latautuisivat vain pyöräilemällä, niin puhelimen käyttö rajoittuisi ehkä jopa muutamaan päivään viikossa, kun akku täyttyisi vain kuntopyörää polkemalla.

Lue myös:

    Uusimmat