Lämpenevä sää ja pitenevät illat innostavat laittamaan ruokaa ulkona. Toimiva kesäkeittiö syntyy, kun suunnittelussa huomioi tarkoin omat toiveet ja tarpeet.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
– Kesäkeittiön suunnittelussa kannattaa lähteä liikkeelle ilmansuuntien huomioimisesta. Usein grillataan iltaisin, joten paikan tulee olla lämmin, neuvoo puistopuutarhuri ja suunnitteluhortonomi Tuula Hyvärinen.
Paloturvallisuutta ei tule myöskään unohtaa: sammutuspeite, jauhesammutin tai iso ämpärillinen vettä on hyvä pitää grillipaikan välittömässä läheisyydessä. Lisäksi grillipaikan rakentaminen saattaa vaatia luvan rakennusvalvontaviranomaiselta.
"Ruoanlaittoon halutaan satsata ulkonakin"
Nykyään kesäkeittiö voi tarkoittaa mitä vain: varustelun puolesta kesäkeittiöstä voi löytyä jääkaappi, tiskauspiste ja talvella mukavuutta tuova lämmitysjärjestelmä.
– Kokkaaminen on tällä hetkellä hieman semmoista hifistelyä. Ruoanlaittoon halutaan satsata ulkonakin, oli piha sitten millainen tahansa. Toiselle tärkeää on letun- ja makkaranpaisto; toinen haluaa viimeisen päälle kesäkeittiön vesipisteineen, lämmityksineen ja sähköineen, sanoo Hyvärinen.
Oman kesäkeittiön suunnittelussa kannattaa lähteä ensin kartoittamaan omia tarpeita ja toiveita: millaista ruokaa ulkona halutaan laittaa, ja millaisia toimintoja kesäkeittiöltä kaivataan.
– Tärkeintä kesäkeittiön suunnittelussa on miettiä oikeita toiminnallisuuksia, Hyvärinen neuvoo.
