Vinkit läheisille − älä syyllistä alkoholinkäyttäjää

Vanhusten alkoholinkulutukseen perehtynyt projektipäällikkö Maria Viljanen neuvoo, miten huolestuneen omaisen kannattaa lähestyä vanhuksen liialliselta vaikuttavaa alkoholinkäyttöä.

- Ennen kuin puhut asiasta vanhukselle itselleen, keskustele ajatuksistasi oman perheesi ja läheistesi kanssa. Muiden näkemysten avulla pystyt peilaamaan sitä, mitä vahva oma huolesi on. Jos käyttää itse vain vähän alkoholia, toisen ihmisen alkoholitottumukset saattavat mietityttää, vaikka käyttö olisi vastapuolellakin vähäistä.

- Pohdi etukäteen, miten vastapuoli reagoi alkoholinkäytön esille nostamiseen. Ihminen voi kokea, että häntä syytetään ja sen myötä suuttua. On hyvä miettiä, miten toimii tällaisessa tilanteessa. Tunnemyllerrykseen ei pidä mennä mukaan.

- Kun avaat keskustelun, sanoita puhettasi huolen ja välittämisen kautta. Älä syyllistä läheistäsi paukauttamalla, että hän juo liikaa. Aiheesta ei kannata ryhtyä kinastelemaan. Keskustelun voi aloittaa esimerkiksi kysymällä, että onko kyseinen henkilö itse ollut huolissaan omasta juomisestaan.

- On mahdollista, että rauhallisesta lähestymistavasta huolimatta vastapuoli suuttuu. Anna asian olla ja palaa siihen muutaman viikon kuluttua. Vaikka toinen kimpaantuu, keskustelu saattaa jäädä muhimaan päähän.

- Muista, että kyseessä on täysvaltainen aikuinen ihminen. Sinulla ei ole oikeutta mennä kieltämään häneltä alkoholinkäyttöä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja