Vilustuminen, flunssa vai allergia? Näin tunnistat oireidesi aiheuttajan

Aivastelet, kurkkusi on käheä ja tunnet olosi muutenkin surkeaksi. Joskus voi olla vaikea sanoa, mistä nämä oireet oikein johtuvat. Oireiden syy kannattaa kuitenkin selvittää, sillä mitä paremmin tunnet oireiden aiheuttajan, sitä nopeammin hoidat itsesi kuntoon. 

Flunssa ja vilustuminen ovat erilaisten virusten aiheuttamia. Molemmat oireilevat nenän tukkoisuutena, yskänä ja kurkkukipuna. Flunssa voi lisäksi nostattaa korkean, noin 3–4 päivää kestävän kuumeen, sekä vilustumiselle epäpäätyypillistä päänsärkyä ja väsymystä.

Allergiat eivät puolestaan ole virusten aiheuttamia, vaan oireet ilmenevät elimistön oman immuunijärjestelmän reagoidessa allergeenille, kuten siitepölylle tai eläimen hilseelle. Allergia voi ilmetä nenän vuotamisena ja hengitysongelmia, jotka toisinaan sekoitetaan flunsaan tai vilustumiseen.

Taulukosta voit tarkistaa, mistä oireesi johtuvat

OireFlunssa VilustuminenAllergia 
Kuume Yleinen, korkea etenkin pikkulapsillaHarvinainenEi koskaan
PäänsärkyYleinenEpätyypillinenEpätyypillinen
KiputilojaYleinen, useissa paikoissaSatunnaisestiEi koskaan
VäsymysYleinen, voi kestää useita viikkojaJoskus

Joskus

AivasteluJoskusYleinenYleinen
Kipeä kurkkuJoskusYleinenJoskus
Yskä YleinenYleinenJoskus
Vuotava nenäJoskusYleinenYleinen

Vilustuminen tai flunssa kestävät harvoin yli kahta viikkoa, allergiaoireita esiintyy puolestaan niin kauan, kun henkilö altistuu allergeenille. Flunssan ja vilustumisen hoitoon suositellaan lepoa, runsasta nesteytystä ja kipulääkkeitä. Allergiaa voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeillä ja välttelemällä allergian aiheuttajaa. 

Tiedätkö, kuinka voit suoajutua influenssalta? 

Miten suojautua influenssalta? 13:00

Lue myös:

    Uusimmat