Villiä vinkkeliä omaan puutarhaan – viherpeukalot innostavat!

Kaunis hyötykasvi vai hyödyllinen koristekasvi? Ota inspiraatiota Helsingin rautatieasemalla kukkivasta hyötykasvein täytetystä Ihmepuutarhasta oman kotisi ruukkuviljelmiin tai takapihalle.

Tutut peruskasvit – herukka, peruna, mansikka – ovat olleet puutarhakauden 2013 suosituimpia kasvatteja. Ne on helppo tunnistaa ja kasvattaa omalla pihalla tai parvekkeella. Hyötykasvit ovat usein myös kiitollisia kasvatettavia: herkullisesta herukkapensaasta, mansikka-amppelista tai pirteästä mintusta saa helposti kasvavan kaverin pienellä vaivalla ja satoakin kertyy.

Haimme Helsingin rautatieasemalla kasvavan Ihmepuutarhasta ja sitä pystyttäneiltä ammattilaisilta vinkkejä joka kodin puutarhaan!

Kaunis hyötykasvi vai hyödyllinen koristekasvi?

Jos istuttaa herukoista pensasaidan, onko se huono asia, että syksyllä aidasta saa satoa? Jos terassille tarvitsee aurinkosuojaa, ostetaanko siihen jotain marketista, vai voisiko paikalle istuttaa kirsikkapuun ja nauttia samalla puun annista? Löytyykö omasta puutarhasta kaunis hyötykasvi vai hyödyllinen koristekasvi? Raja hyötykasvin ja koristekasvin välillä on häilyvä.

– Kaunislehtistä marjapensasta ei tarvitse kotipihalla laittaa omaan nurkkaukseensa, vaan sen voi istuttaa koristamaan vaikka kukkapenkin reunustaa. Myös mansikka sopii perennapenkin reunuskasviksi hyvän peittävyytensä vuoksi, muistuttavat Ihmepuutarhan suunnitelleet alan opiskelijat Kati Jukarainen ja Mervi Kokkila.

Ole innovatiivinen, tee virheitä!

– Saa tehdä virheitä. Ei tarvitse olla hortonomi! Valtava innostus merkitsee, tsemppaa MarttaliitonMarianne Heikkilä.

Innovatiivinen istuttaminen on valtava trendi maailmalla. Yritykset koristavat tilojaan viherseinillä, jotka kasvavat lattiasta kattoon ja parhaimmillaan kotipuutarhoista löytyy erikoisia elementtejä, kuten Ihmepuutarhan keskellä vesilähteenä pulputtava kristallikruunu.

– Raparperit, herukat, ruohosipulit... Esteettisyyden keskeltä löytyy ruokapöytäänkin sopivia asioita. Hyvä olo, terveellinen elämä lähtee yksinkertaisista arjen asioista. Meidän Marttojenkin hyötyviljelemisen kurssit täyttyvät hetkessä – se on nyt suuri trendi! Heikkilä jatkaa.

Lisää ideoita viherpeukaloille:


Lähde: Helsingin rautatieaseman Ihmepuutarhan avajaiset

MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja