Villiä valvontaa ja lasten brutaalia rankaisemista – asiantuntija kertoo MTV:lle laittomista kasvatuskeinoista lastensuojelun sijaishuollossa

Jos Suomi haluaa toimintakykyisiä aikuisia, nyt on panostettava nuoriin, vaatii lapsiasiavaltuutettu 2:11
Jos Suomi haluaa toimintakykyisiä aikuisia, nyt on panostettava nuoriin, vaatii lapsiasiavaltuutettu

"Nämä ovat aivan absurdeja, brutaaleja tapoja kasvattaa lasta." Moni kodin ulkopuolelle sijoitettu on kokenut laittomia rankaisukeinoja kuten joukkorangaistuksia ja ruoalla rankaisemista. Joukkorangaistus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun yksi mokaa, kaikki kärsii ja ruokarankaisu on esimerkiksi sitä, että ruokaa ei anneta lainkaan. Lapsiasiavaltuutettu pitää keinoja brutaaleina.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi erillisselvityksen näiden lasten ja nuorten hyvinvoinnista, jotka ovat sijoitettu kodin ulkopuolelle ja se antoi aika karuja tuloksia, aloittaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

"Meillä on lastensuojelussa siivoamisen paikka"

– Ei riittänyt, että puolet näistä lapsista ja nuorista on kokenut erilaisia rajoitustoimenpiteitä kuten yhteydenpidon tai liikkumisvapauden rajoitusta, vaan kolmannes on kokenut joukkorangaistuksen tai rangaistuksen syystä, jota he eivät tienneet ja viidennes on kokenut ruoalla rankaisemista.

– Nämä rankaisutoimenpiteet (mm. joukkorangaistus ja ruoalla rankaiseminen) ovat täysin laittomia. Sellaisia ei saisi olla lastensuojelussa ollenkaan. Jos ja kun ne ovat näin yleisiä, niin kyllä se kertoo, että meillä on lastensuojelussa siivoamisen paikka. 

"Yksi mokaa ja sitten kaikki kärsii"

– Joukkorankaisemiset ovat yleensä sellaisia, että yksi mokaa ja sitten kaikki kärsii. Esimerkiksi kaikilta viedään mukavaa sovittua tekemistä pois, tai määrätään huoneisiin aikaisemmin tai evätään uloslähtö illalla. 

– Ruoalla rankaiseminen liittyy siihen, että joko ei anneta ruokaa, tai ruoka on heikkolaatuista tai pahaa, kielletään jälkiruoat ja niin edelleen. 

– Nämä ovat aivan absurdeja, brutaaleja tapoja kasvattaa lasta. Ei tällaisia ammattitaitoiset osaavat ihmiset tarvitse tällaisia kasvatuskäytäntöjä ollenkaan. 

"Voi olla, että töihin joudutaan haalimaan vähän ketä sattuu"

Mistä tämä kertoo, että laittomat rangaistukset ovat näin yleisiä?

– Kentällä on osaamisen vajetta ja meillä on myös epäterveitä toimintakulttuureja, joihin pitäisi pikimmiten puuttua. Uskon, että lastensuojelussa on paljon ihmisiä, jotka haluavat lapsille hyvää, mutta syystä tai toisesta on aikuisia, jotka ovat omaksuneet vahingollisia ja tarpeettomia tapoja toimia lasten kanssa. Ne täytyisi kitkeä pois.

– Nämä yleisimmin olivat laitoksia, mutta tätä tapahtuu paljon myös sijaisperheissä. 

Miten ne kitketään pois?

– Onko meillä riittävästi lisäkoulutusta henkilöstölle? Onko meillä ylipäätään pätevää henkilökuntaa saatavilla? Sote-sektorilla on niin heikko työvoimatilanne, että voi olla, että töihin joudutaan haalimaan vähän ketä sattuu.

"Jokainen voi kuvitella, jos kollegat valvovat toisiaan, niin se ei aina ole ihan ideaalein tapa sitä asiaa hoitaa"

– Toinen tärkeä tekijä on valvonta. Meillä luotetaan hyvin paljon omavalvontaan. Jokainen voi kuvitella, jos kollegat valvovat toisiaan, niin se ei aina ole ihan ideaalein tapa sitä asiaa hoitaa. 

– Näkisin mielelläni Valvirassa, aluehallintovirastoissa ja eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa enemmän työvoimaa lastensuojelun valvonnassa. Valvojat tekevät parhaansa, mutta se ei riitä.

"Mahdollisuudet valvoa sijaisperheitä ovat hyvin rajalliset"

Entä miten sijaisperheitä valvotaan?

– Sijaisperheitä ei valvo muut kuin kunnat. Kunnissakin sosiaalityöntekijät ovat hyvin kuormittuneita ja heidän mahdollisuutensa valvoa sijaisperheitä ovat hyvin rajalliset. Siellä tilanne on hyvin villi.

Lue myös:

    Uusimmat