Ville Virtanen: Avioeroa kannattaa välttää viimeiseen asti

Parisuhde on work in progress, johon täytyy muistaa panostaa joka päivä, sanoo uutta Ei kiitos -elokuvaa tähdittävä näyttelijä Ville Virtanen.

Näyttelijä Ville Virtasen, 52, uusin roolityö on Anna-Leena HärkösenEi kiitos -romaaniin perustuvassa filmatisoinnissa. Virtanen näyttelee päähenkilö Helin (Anu Sinisalo) aviomiestä, joka ei ole kiinnostunut seksistä vaimonsa kanssa. Tämä ajaa suhteen kriisiin ja Helin hakemaan sänkyseuraa muualta.

Virtanen kertoo lukeneensa Ei kiitos -romaanin sen tultua julki vuonna 2008. Hän pohti jo silloin, millaista olisi tehdä rooli kirjasta mahdollisesti tehtävässä elokuvassa.

– Tykkään näyttelijänä eniten elokuvatyöstä. Kotona sanotaan, että voin yleensä hyvin, jos minulla on iso elokuva työn alla. Niitä on vaan niin harvoin, Virtanen sanoo.

– Näyttelijän kannalta on aina neljä ratkaisevaa asiaa: käsikirjoitus, ohjaaja, vastanäyttelijä ja oma rooli. Tässä kaikki meni putkeen ja tuntui todella mukavalta lähteä tekemään elokuvaa, hän jatkaa.

Näyttelijän mielestä luottamus on parisuhteessa kaiken perusta

Elokuvan tarinassa ajaudutaan pettämään, mutta Virtanen uskoo itse yksiavioisuuteen. Hän elää avioliitossa näyttelijä Birthe Wingrenin kanssa. Pariskunnalla on yksi tytär. Virtanen sanoo olevansa 1970- ja 1980-luvuilla kasvanutta sukupolvea, jolle sanottiin, että olisi valheellista väittää ihmisen olevan yksiavioinen.

– Tämä ajattelutapa tuli mielestäni tiensä päähän jossain vaiheessa, ainakin minun kohdallani. Käänsin kelkkani aivan täysin. Luottamus on parisuhteessa kaiken perusta. Jollei sitä ole, niin silloin suhteesta tulee enempi ikään kuin liikesuhde. Hoidetaan yhteisiä asioita, muttei näytetä henkilökohtaisia asioita. Ei uskalleta olla heikkoja tai koeteta kasvaa yhdessä. Nämä eivät mielestäni onnistu ilman luottamusta.

Näyttelijän mukaan nuorempana sai sanan moraali sanottuaan kuulla olevansa moralisti. Moraalin voiman on oppinut pikkuhiljaa myöhemmin. Sen voimalla voi Virtasen mielestä muuttaa asioita: ainakin omaa suhtautumistaan ja suuntaa elämässä. Samalla itselleen saa selkärangan.

– Ainoa asia, josta parisuhteessa voi kilpailla, on anteeksiantaminen. Siinä pitäisi olla nopea, kuten myös anteeksipyytämisessä, ja ymmärtää syvällisesti, mitä nämä tarkoittavat, Virtanen sanoo.

Avioerosta toipumiseen voi mennä yli kymmenen vuotta

Virtasen mielestä pariskunnan ei pitäisi lähteä tekemään avioeroa liian kevyin perustein tai ensimmäisen suuren kriisin sattuessa. Hänellä on itsellään kokemusta avioerosta. Virtasen ensimmäinen avioliitto näyttelijä Eija Vilppaan kanssa päättyi eroon.

– Mielestäni avioero on aliarvostettu kriisi. Riippuu tietysti, kuinka hyvin avioero hoidetaan, mutta toipuessa voi mennä kymmenen, viisitoista, jopa parikymmentä vuotta. Ja se on aina monimutkaisempi ratkaisu kuin yhdessäolo.

– Kyllä yhdessäolon suhteen kannattaa katsoa kaikki kortit jo siinä vaiheessa, kun tuntuu siltä, että tässä saattaa olla jotain tapahtumassa ja hakeutua esimerkiksi terapiaan. Minäkin jossain vaiheessa kuvittelin terapian olevan niitä varten, jolla on ongelmia. Sitä voi kuitenkin tehdä myös ehkäistäkseen, hän sanoo.

Virtanen muistuttaa, että parisuhteessa pitää puhua. Se on kaikista tärkeintä.

– Kannattaa nostaa kissa pöydälle joka päivä. Parisuhde on work in progress. Sen eteen pitää tehdä eniten töitä. Varsinkin näinä aikoina, kun on niin hektistä ja pitäisi ehtiä niin paljon, saada elämyksiä ja tunteita. Siinä jää äkkiä parisuhde jalkoihin, hän toteaa.

Lue myös:

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat