Sarjakuvataiteilija Ville Ranta otti kantaa seksuaalirikoskohuun: Piirros raiskaajasta ja "äijäpiiristä" ilman housuja aiheutti ilmiantojen vyöryn – Rannan Facebook-tili jäädytettiin

Oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta otti viimeisessä Demokraatti-lehden pilapiirroksessaan kantaa Oulua pahasti järkyttäneeseen seksuaalirikoskohuun. Pilapiirros kuumensi tunteita niin paljon, että kun hän jakoi Demokraatin linkin kuvaan Facebook-sivuillaan, seurauksena oli ilmiantojen vyöry sekä Rannan tilin jäädyttäminen vuorokauden ajaksi.

Oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta, 40, piirsi Demokraatti-lehden viimeiseen pilapiirrokseen kannanottonsa keskustelua kovasti aiheuttaneeseen Oulun seksuaalirikosvyyhtiin.

Rannan mukaan aihe pilapiirrosaihe oli hankala, koska julkinen keskustelu lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä käy tällä hetkellä kuumana. Myös Ranta on järkyttynyt julki tulleista seksuaalirikostapauksista.

– Halusin piirtää kuvaan kaikkia polttelevan ilmiön, eli turvapaikanhakijan, joka on syyllistynyt raiskaukseen. Lisäksi halusin piirtää mukaan äijäpiirit, jotka nyt puolustavat naisia, kun rikokseen on syyllistynyt ulkomaalainen henkilö, mutta jos rikokseen olisi syyllistynyt joku muu, samat ihmiset olisivat naisten oikeuksia vastaan.

– Miehet, jotka normaalisti vastustavat feminismiä, ilmoittautuvat naisten puolustajiksi.

Seksuaalisesta häirinnästä yhteiskunnallinen ongelma

Ranta kertoo MTV Uutisille, että hän haluaa pilapiirroksella ottaa kantaa siihen, miksi vasta ulkomaalaisten tekemät raiskaukset ovat tehneet seksuaalisesta ahdistelusta yhteiskunnallisen ongelman.

– Seksuaalisesta häirinnästä on puhuttu #metoo-kampanjan alkamisesta lähtien ja nyt tästä on tullut yhteiskunnallinen kysymys, kun on tapahtunut ulkomaalaisten tekemä rikos. Siksi halusin piirtää myös naisten puolustajat ilman housuja.

Pilakuva sai aikaan heti julkaisun jälkeen palautteiden vyöryn. Lopulta Rannan Facebook-tili ilmiannettiin niin monta kertaa, että se suljettiin vuorokauden ajaksi.

– Ilmiö ei sinänsä ole uusi ja osasin varautua vihaiseen palautteeseen. Usein, kun teen pilapiirroksia maahanmuuttoon liittyvistä aiheista, ne keräävät paljon vihaisia kommentteja ja vihaviestejä. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun palaute johti Facebookista blokkaamiseen yhteisönormien rikkomisen vuoksi.

Facebookin yhteisönormien vastaista materiaalia ovat esimerkiksi vihapuhe, alastomuus ja väkivaltainen sisältö.

Ville Ranta sanoo, että lisäksi osa Twitterissä keskustelijoista ymmärsi myös Rannan sopimuksen päättyneen Demokraatti-lehdessä pilakuvan vuoksi. Tästä ei kuitenkaan ollut kyse, vaan pilakuva oli viimeinen sopimuksen mukaisesti.

Kritiikkiä piirroksista usein, häirintää harvemmin

Ville Ranta on kritisoinut pilakuvissaan ajan saatossa muitakin tunteita kuumentavia aiheita, kuten esimerkiksi islamia.

Islamia kritisoivat pilapiirrokset ovat Rannan mukaan keränneet kriittistä palautetta rasismia vastustavilta tahoilta ja kansalaisjärjestöiltä, mutta häirintää tai somekohuja niistä ei ole toistaiseksi syntynyt.

– Maahanmuuttajaryhmät, jotka voisivat loukkaantua islamin kritisoinnista, eivät ole netissä yhtä aktiivisia kuin erittäin aktiiviset kansallismieliset piirit, Ranta arvioi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja