Ville Niemisellä selkeä näkemys – tämä päivämäärä on NHL:n viimeinen takaraja: "Pelaajat haluavat myös pelata"

Ville Nieminen avaa, miten NHL-pelaajien palkka kutistuu koronaviruspandemian aikaan 4:02
Ville Nieminen avaa, miten NHL-pelaajien palkka kutistuu koronavirusepidemian aikaan.

Jääkiekkoliiga NHL on – maailman muiden urheilusarjojen tavoin – keskeytetty koronaviruspandemian vuoksi. Kautta ei ole peruutettu, ja sarjan toimijoilla riittää motiiveja sen läpiviemiseen, mutta vallitsevassa tilanteessa halu ja tahto eivät ratkaise pelien kohtaloa.

Kauden jatkumisesta tuli päättyvällä viikolla jälleen epätodennäköisempää, kun NHL-seurat päästivät pelaajansa matkustamaan kotimaihinsa. NHL on omistajiensa ehdoilla pyörivää liiketoimintaa, mutta C Moren asiantuntijan Ville Niemisen mukaan myös pelaajilla riittäisi taloudellisia motiiveja kauden jatkamiseen.

– Jos NHL-pelaajalla on viiden miljoonan tili, siitä lähtee 2,5 miljoonaa dollaria eli 50 prosenttia veroja. Palkkakattojärjestelmässä tuloista jaetaan 50 prosenttia omistajille ja 50 prosenttia pelaajille. Seurat haluavat nyt pantata tuloista lisäksi vielä luksusveron, joka oli alkukaudesta noin kymmenen prosenttia. Tällä hetkellä tuo kymmenen prosenttia on kolminkertaistettu, Nieminen sanoi perjantaina C Moren Urheilusuora ohjelmassa.

– Tällä laskukaavalla viiden miljoonan palkasta pelaajalle jäisi 1,7 miljoonaa dollaria käteen. Kyllä, pelaajat haluavat myös pelata, Nieminen alleviivaa.

Vaikka halua löytyisi, on yksi kysymys, onko se aikataulullisesti edes mahdollista. NHL:stä on toistaiseksi vahvistettu yksi koronavirustartunta, mutta lisää on koripalloliiga NBA:n esimerkin mukaan odotettavissa. Todennäköiset lisätartunnat romuttaisivat haaveita kauden jatkamisesta entisestään.

– Kautta aikojen myöhäisin ottelu NHL-kaudella on pelattu kesäkuun 24. päivä. Tällä hetkellä 10.5. voidaan vasta miettiä yli 50 hengen kokoontumisia, kyllä se myöhään kesäkuulle menisi. Sen jälkeen pitäisi pelata vielä kahden kuukauden pudotuspelit.

Niemisen mukaan kesäkuun ensimmäinen päivä on viimeinen takaraja, jolloin kiekon on pudottava jäähän kauden läpiviemiseksi.

– Jos sitä ennen saadaan tehtyä kaikki valmistava työ, ja suunnittelemaan pudotuspeleihin ohjelma, jossa selviää oikea mestari, Nieminen näkee.

Lue myös:

    Uusimmat