Kommentti: NBA teki kovan ratkaisun – seuraako NHL perässä?

NBA antoi pelaajille vapauden jäädä pois loppukauden peleistä ilman sanktioita. MTV Urheilun Marko Leppänen pohtii, olisiko saman kaltainen ratkaisu paikallaan NHL:ssä.

Moni huippukoripalloilija käy näinä päivinä kovaa kamppailua pään sisällä.

NBA-kausi jatkuu harjoitusleireillä 9. heinäkuuta, ja 22 joukkueen lopputurnaus pyörähtää käyntiin Floridan Orlandossa 30. heinäkuuta.

NBA ilmoitti, että pelaajat saavat päättää 24. päivään mennessä, osallistuvatko he kauden loppuihin peleihin. Pelaaja ei riko työsopimusta, vaikka hän jää terveenä sivuun. Kieltäytyminen vie korkeintaan 14 ottelun palkan.

NBA:n toimitusjohtaja Adam Silver myönsi, että loppukauden pelien pelaaminen ei ole välttämättä kaikkia varten.

Ratkaisu on kova mutta ymmärrettävä.

**

NHL on niin ikään pitänyt kiinni tavoitteestaan pelata kauden pelit loppuun. Formaatti on jo valmis, ja harjoitusleirien alkamisajankohdaksi on päivätty 10. heinäkuuta.

Suunnitelmat ovat niin hyviä kuin ne tässä tilanteessa voivat olla, mutta matkalle on tullut mutkia. Se pirullinen virus kun ei suostu talttumaan.

NHL tiedotti, että kaikkiaan 11 pelaajaa on sairastunut koronavirukseen harjoituspaikkojen avaamisen jälkeen. Tampa Bay Lightningin useita pelaajia ja muita työntekijöitä on sairastunut, minkä takia harjoituskeskuksen ovet pysyvät kiinni ainakin heinäkuun 6. päivään asti.

NHL:n johdon pahin painajainen toteutui, kun Toronto Sun kertoi tähtipelaaja Auston Matthewsin saaneen koronavirustartunnan. Matthews antaa nyt uhalle kasvot.

***

NHL lähestyy nyt pistettä, että sen on ainakin vakavasti harkittava samaa kuin NBA.

Niin irvokkaalta kuin se tässä pandemiatilanteessa tuntuukin, jättisarjojen on ajateltava imagopisteitään. Ja niitä pelaajien vapaaehtoisuuden lisäämisellä saa.

Vapaaehtoinen osallistuminen antaisi kaivatun "exitin" esimerkiksi sille perheelliselle veteraanipelaajalle, joka on viettänyt pitkän sarjatauon turhan kosteissa oloissa.

***

NHL:n suora vertaaminen NBA:han on hieman ongelmallista sarjan erilaisten statusten takia.

NBA:n televisiosopimus on rutkasti NHL:ää isompi. NHL tarvitsee loppupeleihin kaikki parhaat tähtensä, että laji palautuu takaisin urheilukuluttajien arkeen.

Yhdysvaltojen protestiaalto vaikutti vahvasti NBA:n ratkaisuun. Monien mielestä nyt ei pitäisi pelata koripalloa, kun kaduilla taistellaan rasismia vastaan.  

NHL:n puoleltakin on noussut jo soraääniä. Riskiryhmään kuuluva Florida Panthersin puolustaja Anton Strålman sanoi Sveriges Radio -kanavan haastattelussa, että on väärin priorisoida jääkiekkoa, kun ihmisiä kuolee ympäri maailmaa.

Oli NHL:n päätös mikä tahansa, kieltäytymisiä tulee joka tapauksessa, rangaistusten uhallakin.

Ja se vasta rumalta näyttääkin.

Lue myös:

    Uusimmat