Ville Merinen tunteikkaasta puheestaan eduskunnassa: "Ehkä rohkeinta mitä olen koskaan tehnyt"

SDP:n Ville Merinen puhkesi kyyneliin: "Ahdistavaa puhua täällä, johtuu näistä huudoista ja kulttuurista" 2:21
SDP:n Ville Merinen puhkesi kyyneliin: "Ahdistavaa puhua täällä, johtuu näistä huudoista ja kulttuurista"

SDP:n tuore kansanedustaja Ville Merinen on iloinen siitä, että pystyi puhumaan tänään niin avoimesti eduskunnan täysistunnossa. Hän kertoo saaneensa kiitoksia avautumisestaan muun muassa Laura Huhtasaarelta.

Terapeutti-Villenä sosiaalisessa mediassa tutuksi tullut SDP:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Ville Merinen liikuttui tänä iltana kyyneliin puhuessaan ensimmäistä kertaa eduskunnan täysistunnossa.

– En ole tähän mennessä uskaltanut puhua täällä niin kuin puhun yleensä, vaikka olen tosi tottunut esiintyjä. Mutta ajattelin, että tänään murran tämän jutun, Merinen totesi.

Merisen mukaan eduskunnassa puhuminen on jännittänyt ja ahdistanut häntä ennen tätä iltaa todella paljon.

–  En tiedä, mistä se johtuu. Nytkin meinaa itkettää. Vaikka olen puhunut hirveän paljon kaikkialla isoissa firmoissa, kouluissa, Merinen sanoi nieleskellen.

– Täällä on jotenkin ahdistava tunnelma puhua, ja se johtuu näistä kaikista huudoista ja kulttuurista. Meinasin jo itse ruveta täällä huutelemaan jossain välissä, vaikka se ei ole yhtään minun tapaistani. Tämä kulttuuri on vaikea oppia uutena ihmisenä, kun on niin empaattinen, Merinen totesi puheessaan.

Merinen kertoi myöhemmin illalla MTV Uutisille, että samat ihmiset, jotka ovat käytävillä ja kahvilassa mukavia ja ystävällisiä, muuttuvat eduskunnan salissa kuin koulukiusaajiksi.

Merinen sanoo puheen pitämisen olleen ehkä rohkeinta mitä hän on koskaan tehnyt.

– Minä aina luotan avoimien tunteiden näyttämiseen ja esittämiseen, ja myös terapeuttina olen sen puolestapuhuja. Totta kai ajattelin, että ei nyt eduskunnassa voi (näin puhua), täysistunnossa, en ole ikinä nähnyt sellaista tapahtuvan. Mutta sitten se vain tapahtui. En mahtanut sille mitään ja tunsin olevani hyvin rohkea, että uskalsin olla oma itseni ja sanoa, että tuntuu hyvin vaikealta.

Merinen kertoo, että hän yllättyi itsekin omasta vahvasta reaktiostaan puheen aikana.

– Sillä laillahan tässä elämässä käy, että jos en olisi mennyt sanomaan asiaa tuossa, minusta olisi tullut samanlainen huutelija aika nopeasti tai olisin syksyn lopulla työterveydessä ja terapiassa puhumassa työuupumuksesta.

– Nyt minusta tuntuu, kun kävelen tässä kämpälleni, että on iisimpi olo kuin kuukausiin. Tehkää samoin kaikki ihmiset. Jos sen pystyy tekemään eduskunnassa, sen pystyy tekemään missä vain, Merinen toteaa.

Paljon kannustusta

Merinen kertoo puheen jälkeen saamansa palautteen olleen eduskunnassa uskomattoman kannustavaa.

– Kun siirryin puhetta pitämästä käytävälle, sinne pölähti varmaan 15 kansanedustajaa kaikista puolueista. Se oli aika erikoinen hetki. He halasivat minua ja totesivat minun olleen tosi rohkea ja kertoivat, että kyllä hekin kokevat samanlaista.

– Hyvä esimerkki on se, että Laura Huhtasaari tuli puhumaan ja kannustamaan. Ulospäin asiat näyttävät niin erilaiselta. Kaikki ovat kuitenkin eduskunnassakin vain ihmisiä.

Merinen toivoo, että eduskunnan puhekulttuuri olisi jatkossa nykyistä kunnioittavampaa.

– Vaikka ollaan eri mieltä asioista, kunnioituksen erilaisia ihmisiä kohtaan pitäisi säilyä myös salissa. Kulissien takana, kuten kahviossa ja kuntosalilla, ei ole sitä ongelmaa. Kaikki ovat tosi kivoja. Ongelma on täysistuntosali, jossa kohdellaan ihmisiä niin kuin koulukiusaajat kohtelevat toisia koulussa.

– Tarvitseeko sen olla sellaista? Minusta ei, Merinen sanoo.

Katso myös: Terapeutti-Ville keksi yllättävän somehitin

Terapeutti-Ville keksi yllättävän somehitin 2:29

Lue myös:

    Uusimmat