Viivästyttävätkö viime päivien lumisateet kevään tuloa? MTV:n meteorologi vakuuttaa ettei syytä huoleen ole

4:29
Kevät vastaan talvi, kumpi voittaa?

Moni toivoo jo kevään voittoa talvesta. Onko toiveille katetta? On toki, toteaa meteorologi Markus Mäntykannas.

Viime päivien lumisateet ovat luoneet tyypillisen hämmennyksen kevään tulon suhteen. Syytä suureen huoleen ei kuitenkaan ole.

– Etelä- ja Keski-Suomessa tulevat kaksi viikkoa, tämä mukaan luettuna, näyttävät tavanomaista sateisemmilta. Hyvin märkää on, mutta voi olla, että kevät pääsisi etelässä alkamaan ajallaan maaliskuun loppupuolella, toteaa meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteessa. 

Lämpötilapoikkeaman mukaan Suomi on tällä erää jakautunut kahtia. Pohjois-Suomessa talvi jatkuu, kun etelässä koetaan keväisempää ilmaa.

– Kokonaisuudessaan lähiviikot mennään aika vuoristoradassa. Vuoroin lämpenee ja kylmenee, mutta pikkuhiljaa etelässä päivälämpötilat alkavat olemaan plussan puolella.

Terminen kevät lähestyy vääjäämättä

Lumensulaminen on yksi kevään polttavista pähkäilyistä. Sen puolesta ja vastaan käydään keskusteluja.

– Uhkaavasti näyttää siltä, koska etelä- ja lounaisrannikolla ei kovin paljon lunta ole, että lumi voi sulaa lähiviikkona kokonaan pois. Tyypillisesti lumi sulaa ensimmäiseksi pois rannikoilta maaliskuun loppupuolella. Aikataulussa ollaan, kertoo Mäntykannas.

Takatalvi voi vielä yllättää, mutta ennen pitkää koittaa virallinen terminen kevät eli vuorokauden keskilämpötila nousee nollan asteen yläpuolelle. Etelässä se tapahtuu tyypillisesti maaliskuun lopulla ja muissa osissa maata huhtikuun aikana. Kevään suhteen ollaan siis aikataulussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja