Mainos

Viisi MM-kisaturistia on yrittänyt hakea Suomesta turvapaikkaa fanipassilla – viisumivapaa saapuminen Venäjälle mahdollistaa

2:27

Viisi ihmistä on yrittänyt päästä Suomeen jalkapallon MM-kisadokumenttien turvin, kertoo rajavartiolaitos.

Laittomia maahantuloja on yritetty tehdä itäisellä maastorajalla kävellen, väärennetyllä passilla Venäjältä saapuvassa henkilöjunassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 

– Kolme marokkolaista henkilöä ylitti valtakunnanrajan Vironlahden pohjoispuolella, yksi Nigerian kansalainen tavoitettiin väärennetyllä passilla henkilöjunasta ja yksi Kiinan kansalainen on saapunut Venäjältä tulleella lennolla, kertoo rajavartiolaitoksen tilannekeskuksen päällikkö Marko Saareks.

Video: Näin MM-kisojen alkua ennakoitiin viime viikolla

Jalkapallon MM-kisat järjestetään tänä vuonna Venäjällä, joka on luvannut ottelulippujen ostajille ja erillisen fanitunnuksen hankkineille kisaturisteille viisumivapaan saapumisen maahan. 

Tämä harvinainen viisumivapaus on houkutellut kisaturisteja käyttämään Venäjää reittinä turvapaikanhakijaksi EU:n sisälle. 

Rajaloikkaus alkoi heti kisojen alettua

Rajavartiolaitokselle ei tullut täysin yllätyksenä, että MM-kisojen myötä turvapaikanhakijoita pyrkisi myös Suomen rajojen sisäpuolelle. 

– Ennakoimme kyllä rajaloikkareiden mahdollisuuden, mutta yllätyimme siitä, että laittomia maahantuloja alkoi tulemaan heti kisojen alkamisen jälkeen, toteaa Saareks.

Itärajalla laittomia maahantuloja on ollut vuosittain 5-10 tapausta. Väärennetyillä asiakirjoilla maahan pyrkii 10-20 tapausta.

Saareks arvioi, että Venäjän MM-kisat nostavat tämän vuoden lukua hiukan ylöspäin, mutta merkittävää piikkiä eivät kisat aiheuta Suomen rajaturvallisuuteen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja