Viisi MM-kisaturistia on yrittänyt hakea Suomesta turvapaikkaa fanipassilla – viisumivapaa saapuminen Venäjälle mahdollistaa

Jalkapallon MM-kisat alkoivat tänään Venäjällä 2:27

Viisi ihmistä on yrittänyt päästä Suomeen jalkapallon MM-kisadokumenttien turvin, kertoo rajavartiolaitos.

Laittomia maahantuloja on yritetty tehdä itäisellä maastorajalla kävellen, väärennetyllä passilla Venäjältä saapuvassa henkilöjunassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 

– Kolme marokkolaista henkilöä ylitti valtakunnanrajan Vironlahden pohjoispuolella, yksi Nigerian kansalainen tavoitettiin väärennetyllä passilla henkilöjunasta ja yksi Kiinan kansalainen on saapunut Venäjältä tulleella lennolla, kertoo rajavartiolaitoksen tilannekeskuksen päällikkö Marko Saareks.

Video: Näin MM-kisojen alkua ennakoitiin viime viikolla

Jalkapallon MM-kisat järjestetään tänä vuonna Venäjällä, joka on luvannut ottelulippujen ostajille ja erillisen fanitunnuksen hankkineille kisaturisteille viisumivapaan saapumisen maahan. 

Tämä harvinainen viisumivapaus on houkutellut kisaturisteja käyttämään Venäjää reittinä turvapaikanhakijaksi EU:n sisälle. 

Rajaloikkaus alkoi heti kisojen alettua

Rajavartiolaitokselle ei tullut täysin yllätyksenä, että MM-kisojen myötä turvapaikanhakijoita pyrkisi myös Suomen rajojen sisäpuolelle. 

– Ennakoimme kyllä rajaloikkareiden mahdollisuuden, mutta yllätyimme siitä, että laittomia maahantuloja alkoi tulemaan heti kisojen alkamisen jälkeen, toteaa Saareks.

Itärajalla laittomia maahantuloja on ollut vuosittain 5-10 tapausta. Väärennetyillä asiakirjoilla maahan pyrkii 10-20 tapausta.

Saareks arvioi, että Venäjän MM-kisat nostavat tämän vuoden lukua hiukan ylöspäin, mutta merkittävää piikkiä eivät kisat aiheuta Suomen rajaturvallisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat