Viisi elämänohjetta, jotka auttavat sinua selviämään lähes mistä vain

Oletko jo löytänyt oman elämänmottosi tai ohjenuoran, joka tuo sinulle lohtua ja uskoa huomiseen, rohkeutta toteuttaa itseäsi? Kokeile näitä viittä neuvoa.

Mitä sinun tulisi tehdä, jotta kokisit olevasi onnellinen? Millaiset ajatukset ohjaavat sinua joka päiväisessä elämässäsi? Kokeile noudattaa näitä viittä neuvoa.

Viisi elämänohjetta – tee näin itsellesi

1. Tee niitä asioita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi.

Vihaatko käydä salilla? Älä tee niin, vaan keksi muu harrastus.
Oletko onneton töissäsi? Hae uutta työtä.
Tekeekö ystäväsi sinut onnettomaksi? Luovu hänestä.

Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että tekisit niitä asioita, joista et saa mielihyvää tai jäisit ihmissuhteeseen, jossa olet onneton. Myös anteeksianto voi vapauttaa sinut pahasta olosta, taakasta ja katkeruudesta. Opettele antamaan anteeksi – sekä itsellesi että muille.

Elä omien arvojesi mukaan, ja tee tosissasi niitä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.  Jos et vielä tiedä, mitä ne asiat ovat, lähde rohkeasti etsimään niitä.

2. Tee parhaasi, se riittää.

Monet meistä sortuvat täydellisyyden tavoitteluun. Monesti täydellisyyden tavoittelu – perfektionismi – kuitenkin kääntyy päälaelleen, jolloin mikään ei tunnukaan miltään tai et koe koskaan onnistumisen tunteita. Se on onnellisuutesi este.

Pyri siis siihen, että teet aina parhaasi: älä vaadi itseltäsi mahdottomia, mutta pyri elämään niin, että olet tyytyväinen itseesi ja valintoihisi. Älä piiskaa ja moiti itseäsi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen.

3. Tee päätöksiä, joilla on sinulle merkitystä.

Elämässä on myös paljon vastuuta sekä välttämättömiä velvollisuuksia, jotka vain pitää hoitaa. Päätöksien tekeminen on kuitenkin sinusta itsestäsi kiinni – sinä päätät, mitä elämältäsi haluat. Muista, ettei asioille ole vain yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Sinä päätät, mitä elämälläsi teet – joten tee siitä itsellesi merkityksellistä ja uskalla rohkeasti tehdä isojakin päätöksiä, vaikka ne pelottaisivatkin.

Se, että teet valintasi sen mukaan, millä tunnet olevan itsellesi merkitystä ja järkeä, auttaa sinua myös tekemään rohkeita, aluksi pelottaviltakin tuntuvia päätöksiä ja toimimaan mitä parhain päin ongelmatilanteissa.

4. Älä pelkää tehdä virheitä. Tärkeintä on oppia niistä.

Riskien ottaminen ja uuden kokeminen voi olla pelottavaa. Pelot epäonnistumisesta tai vääristä valinnoista voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, ettet elä elämääsi täydellä teholla, etkä koe onnea tai onnistumisen tunnetta – jossittelu on merkki siitä, että jokin, kuten pelkosi, estivät sinua tekemästä toisin. Ja nyt mietit, millaista elämä voisi olla nyt.

Virheiden tekeminen on osa elämää, osa kasvutarinaa. Tärkeintä onkin oppia niistä. Näin myös kohta 1 helpottuu, kun tiedät, mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi ja saavat tuntemaan olosi hyväksi – joskus opimme sen vasta kantapään kautta.

5. Rakasta itseäsi, sillä olet todella arvokas. 

 

Seuraa MTV Lifestyle Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Osittainen lähde: Psychologytoday.com

Korjattu 26.5.2015 klo 8.50: Juttuun lisätty puuttuva kohta.

Lue myös:

    Uusimmat