Viiniasiantuntijan vinkit pihistäjälle ja panostajalle: Luksussamppanja sopii vaikka lahjaksi!

Kevään juhlissa kilistellään valmistuneen kunniaksi. Viiniasiantuntuja Birthe Laitinen kannustaa isäntäväkeä panostamaan juhlalliseen juomatarjoiluun.

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna monessa kodissa kohotetaan maljoja valmistuneiden kunniaksi. Juhlavieraat toivotetaan tervetulleiksi kippistelyn merkeissä. Alkumaljojen sisällöstä ei viiniasiantuntija Birthe Laitisen mukaan kannata tinkiä. Jos Ballet tai Opera -kuohuviinit ovat jo muutenkin tuttuja, suosittelee Laitinen juhlan kunniaksi kokeilemaan hiukan hintavampia kuohuvia.

– Kyseessä on kuitenkin ainutkertainen juhla, joten miksi juomapuoleen ei ruoan ohella santsattaisi? Juhlan luonteen vuoksi voisi jättää Alkon alahyllyjen tuotteet toiseen kertaan. Jo parin euron lisähinnalla pulloa kohti saa varsin laadukkaan kuohuviinin kilistelyä varten.

Laitinen vinkkaa tuijottelemaan Alkon hyllynreunojen etikettejä kuivan tai puolikuivan kuohuviinin löytämiseksi. Jos valikoima askarruttaa, myyjältä saa aina apua juhlajuomisten suunnitteluun.

– Alkumaljojen lisäksi kuohuviini soveltuu hyvin myös jälkiruokapöytään. Perussääntö on, että alkumaljaa varten valikoitaisiin kuitenkin hienostuneempi ja elegantimpi kuohuva.

Rose-kuohuvaa keväiseen alkumaljaan

Juoman värillä on myös merkitystä. Viiniasiantuntija suosittelee kokeilemaan uusia makuja. Jos vaaleat kuohuviinit ovat tuttuja, voisi vaihtelun vuoksi kokeilla punertavampia vaihtoehtoja. Vaaleanpunainen rose-kuohari sopii Laitisen mukaan mainiosti myös valmistujaisiaan juhlivan pojan lasiin.

– Uusien juomien maistamisesta voi saada runsaamman suutuntuman ja ne voivat yllättää positiivisesti, Laitinen sanoo.

Laitinen tarjoaisi alkumaljoissa kuivaa ja kahvipöydässä puolikuivaa kuohuviiniä.

– Sokerilla on se ominaisuus, että se peittää makuja. Siksi tarpeeksi viilennetty puolikuiva kuohuviini voisi olla oikein raikas lisä kahvipöydässä.

Juoman mitoitus juhlijoita varten on isäntäväen omasta harkinnasta kiinni. Nyrkkisääntönä on se, että yhdestä kuohuviinipullosta riittää kuudelle vieraalle 12 senttilitran kaadot. Santsilaseja ei välttämättä kaadeta täyteen.

– Täytyy myös muistaa, että tarjolla tulisi olla aina myös juhlava alkoholiton vaihtoehto. Perinteisen Pommacin ohella voisi kokeilla esimerkiksi mustaherukanlehdistä valmistettua Lehtikuohua, jota saa marketeista. Myöskään virvokkeita kuten vissyä ei sovi unohtaa, Laitinen summaa.

Viiniasiantuntija suosittelee:

Kuohuviini alkumaljoihin

Rotari Rosé, Italia, 12,5 t-%, 13,50 €

Erittäin kuiva, keskihapokas, metsämansikkainen, kevyen sitruksinen, hennon mineraalinen, rosee.

Anna de Codorníu Brut Reserva, Espanja, 11,5 t-%, 10,99 €

Erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, kevyen meloninen, hennon pähkinäinen, mineraalinen.

Campo Viejo Cava Brut Reserva, Espanja, 11,5%, 9,99 €

Erittäin kuiva, keskihapokas, viheromenainen, sitruksinen, kevyen mineraalinen

Ylellisyyttä huokuvaa samppanjaa lahjaksi valmistuneelle

Pol Roger Brut Réserve, Ranska, 12%, 43,90 €

Erittäin kuiva, erittäin hapokas, kypsän sitruksinen, hennon keltaluumuinen, kevyen briossinen, tasapainoinen, runsas.

Billecart-Salmon Brut Réserve, Ranska, 12%, 39,90 €

Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen aprikoosinen, mineraalinen, hennon paahteinen, tyylikäs.

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja