Viinan pikkutrokaus kasvoi – takavuosien hittituote kadonnut markkinoilta

Lehtikuva
Julkaistu 03.02.2013 19:47(Päivitetty 19.06.2013 09:43)

Alkoholin trokaus pimeään vähittäismyyntiin näyttää olevan kasvussa vuosien hiljaiselon jälkeen.

Viime vuonna tullin haltuun päätyi runsaat satatuhatta litraa alkoholia, josta suurin osa, noin seitsemänkymmentä neljätuhatta litraa löytyi matkustajien hallusta. Loput tulivat haltuun otetuksi rahdista.

Vertailun vuoksi, vuonna 2011 koko tullin haltuun ottama määrä oli vajaat kolmekymmentäviisituhatta litraa alkoholijuomia.

Tullin rikostorjuntapäällikkö Esko Hirvonen kertoo puhelinhaastattelussa, että yksityishenkilöiden isojen määrien maahantuonti myyntitarkoituksessa on suoraa seurausta alkoholiverotuksen kiristämisestä.

Suomessa viimeisin veronkorotus oli viime vuoden alussa, jolloin väkevien veroa nostettiin kymmenen ja mietojen juomien veroa viisitoista prosenttia.

– Matkustajatuontipuolella on viime vuonna ollut jatkuvasti tapauksia, joissa alkoholia on yritetty tuoda maahan selvästi myyntitarkoituksessa.

Hirvonen kertoo, että pikkutrokarit saapuvat lasteineen yleensä Tallinnasta Helsingin Länsisatamaan.

– Tyypillisesti kyseessä on mieshenkilö, joka on liikkeellä pakettiautolla. Tulli kyselee määrästä, ja joskus selitys isollekin erälle on hyväksyttävä.

Varsin usein tuotava määrä on kuitenkin posketon suhteessa ilmoitettuun tarkoitukseen, esimerkiksi juhlien pitämiseen.

– Silloin otamme tavaran haltuumme, ja asia jää verottajan päätettäväksi. Viinakset ovat prosessin ajan tullin hallussa.

Useissa tapauksissa tuoja hylkää lastinsa, jos verottaja katsoo, että lastista tulee maksaa verot.

– Laskusta tulisi niin kallis, ettei tavaraa välttämättä kannata lunastaa.

Pimeästä kaupasta vihjeitä

Hirvonen kertoo, että tulli myös on alkanut saada vihjeitä pimeästä alkoholimyynnistä, esimerkiksi poliisin kautta.

– Näitä on ollut. Yleensä me tutkimme tapaukset.

Matkustajien mukana Suomeen siis virtaa alkoholia pimeään vähittäiskauppaan enenevissä määrin, sitä vastoin takavuosina huomiota herättäneet alkoholin nettimyyntiviritykset ovat jääneet vähiin.

– Suurin osa tästä nettikaupasta on erikoisviinien kauppaa, jossa verot on hoidettu kunnolla. Sellaista harmaan alueen nettimyyntiä ei enää juuri tavata, Hirvonen sanoo.

Tullissa arvellaan, että jos alkoholiveroja edelleen nostetaan, niin se voimistaa mustan pörssin kauppaa ja tuontia myyntitarkoituksessa. Toisaalta asiaan vaikuttaa myös Viron alkoholiverotus.

–Jos hinnat Virossa nousevat, niin voi olla, että trokaajat yrittävät hankkia, jos mahdollista, niin vieläkin halvempaa alkoholia tuotavaksi. Silloin se menee jo aika riskillä, esimerkiksi Venäjältä hankituissa on ainakin ollut seassa tuoteväärennöksiä, ja ne voi olla mitä vaan.

Takavuosien hittituote, pirtu, on kuitenkin lähes hävinnyt suomalaisten tuomisista. Tulli ilmoittaa takavarikoineensa viime vuonna pirtua vain 20 litraa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa