Viimeistele pikkujoulujen bilelook – lue kattava sukkahousuopas!

Sukkahousut viimeistelevät juhla-asun, mutta millaiset sukkikset ovat nyt trendikkäät? Selvitimme vastaukset yleisimpiin sukkahousukysymyksiin!

Miksi osa sukkahousuista maksaa paljon, osa taas vähän? Mikä on paras tapa varautua silmäpakoon – toimiiko kynsilakka todella? Selvitimme vastaukset yleisimpiin sukkahousukysymyksiin!

Hinta: Tämä sukkahousuissa maksaa

Sukkahousut valmistetaan yleensä nailonista. Lähikaupasta voi napata mukaansa parin euron sukkahousupaketin, mutta miksi osa sukkiksista maksaa monta kymppiä?

KatariinaRanimaa Donna K -alusasuliikkeestä kertoo, että syyt sukkahousujen suuriin hintaeroihin ovat laatuerot.

– Laadussa on huomattavia eroja, jotka riippuvat kudontatavasta ja materiaaleista. Kyllä sen huomaa, kun laittaa laadukkaat sukkahousut jalkaan. Niissä kesto on aivan erilaista kuin edullisissa sukkahousuissa, aina saumoista lähtien.

Nykyisin tosin on saatavilla myös sukkahousuja, joissa ei ole sauman saumaa.

– Ne ovat arvokkaampia ja niitä saakin käytännössä vain erikoisliikkeistä, Ranimaa sanoo.

Laadun tunnistaa esimerkiksi sukkahousujen arkkivihollisen ilmestyessä kuvioihin. Jos sukkaan tulee silmäpako, laatusukkahousussa se ei juokse varpaisiin asti, vaan jää paikalleen – pieneksi rei'äksi.

Mikä denier? Tätä se merkitsee

Denierit kertovat sukkahousujen paksuudesta. Mitä suurempi luku, sitä paksumpi materiaali.

Hyvin ohuet: 5-10 denieriä. Läpinäkyvät, kuin näkymätöntä puuteria jaloille. Kesäjuhliin!

Ohuet: 10- 20 denieriä. Läpinäkyvät tai hieman läpinäkyvät, peittävät ihon pienet virheet.

Paksuhkot: 30–40 denieriä. Eivät juurikaan näy läpi. Syysaikaan sopivat.

Läpinäkymättömät: 50 denieriä. Paksut, lämpimät, peittävät. Talvimenoihin!

Pukeminen: Käytä hanskoja!

Jotta sukat eivät rikkoutuisi, kannattaa kynnet pitää lyhyinä ja jalkapohjat pehmeinä. Moni saattaa edesauttaa sukkahousujensa rikkoutumista pukiessaan ne jalkaan. Ranimaa kehottaakin käyttämään esimerkiksi hanskoja apuna.

– Kyllä sen oppii, kun tarpeeksi monesti laittaa ja hajottaa, että kuinka nätisti ne pitää vetää. Yleensä kaikki korut tarttuvat helposti kiinni. Itsellä meni kerran viidet sukkahousut, koska kädessä oli rannekoru, hän kuvaa.

– Juhlissa pöydän alta saattaa irrota tikkua, jos puun jälki on viimeistelemätön. Sinnehän polven äkkiä potkaisee ja sukkahousu on rikki.

Vanha keino silmäpaon taltuttamiseen on kynsilakka.

– Itse en ole saanut sitä koskaan pitämään niin hyvin, että pärjäisi loppuillan. Kyllä paras olisi olla vaihtosukkahousu mukana, Ranimaa kuitenkin neuvoo.

Peseminen: Käytä aina pesupussia

Sukkahousut kannattaisi pestä käsin nestemäisellä pesuaineella, aina ilman huuhteluainetta.

– Jos sukkahousut laittaa koneeseen, ne on ehdottomasti laitettava pesupussiin. Suosittelen käsin pesua, sillä kuten alusvaatteissa yleensäkin, kesto sukkahousuissa on niin paljon parempi, jos ne pesee käsin.

Jos sukkahousut laittaa normaalin pyykin sekaan ilman pesupussia, vastassa saattaa myöhemmin olla solmuksi sotkeutunut vaatekasa.

Trendit: Valitse sukkikset näin!

Pikkujoulun sukkahousutrendeissä näkyvät kuviot, kuten koristeelliset kiekurat. Pilkkua ja palloa on myös tarjolla. Saumasukka on ollut vuosikausia suosittua.

– Musta pitää pintansa, se on aina pikkujoulukautena ehdottomasti suosituin väri, Ranimaa sanoo.

Ihonvärinen sukka puolestaan toimii minkä tahansa vaatteen kanssa myös kesällä, jolloin musta ei ole kovin suosittu.

Jos varaa on vain yhteen laatusukkahousuun, Ranimaa suosittelee saumattomia sukkahousuja.

– Niissä ei ole kärki- tai haarasaumaa. Vyötärönauhakin on paksu ja pitsinen, se ei purista tai tee makkaraa vatsaan. Ihan kuin oma iho olisi päällä.

Kuvagalleria: Sukkahousumuotia maailmalta

Etkö keksi, minkä värisen mekon valitsisit tai millaiset sukkahousut sen kanssa sopisivat? Hae inspiraatiota huippunimien muotinäytöksistä. Klikkaa pikkukuvat isoiksi!


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat