Viiden miehen syytteet hylättiin käräjäoikeudessa – hakaristiliput uusnatsikulkueessa eivät olleet kiihottamista kansanryhmää vastaan

1:45
Katso videolta, miten poliisi poisti natsiliput mielenosoituksesta vuonna 2018.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan jutussa, missä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkueessa kannettiin hakaristilippuja Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2018.

Yhteensä viittä miestä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Neljää miehistä syytettiin myös haitanteosta virkamiehelle, sillä lippuja ei luovutettu poliisille suosiolla. Käräjäoikeus hylkäsi myös tämän syytteen.

Syytetyt vetosivat siihen, että hakaristi on muinaisaikainen hyvän onnen vertauskuva, jota on käyttänyt tunnuksenaan muun muassa Puolustusvoimat. Oikeus katsoi, että syytteessä tarkoitetut liput eivät olleet pelkkiä hakaristitunnuksia, vaan nimenomaisesti natsi-Saksan valtiolippuja.

–  Kuljettamalla hakaristilippuja mielenosoituskulkueessa vastaajat ovat täten halunneet levittää natsi-Saksan ja Hitlerin ideologian mukaisen mielipiteen tai viestin tai ainakin heidän olisi pitänyt ymmärtää, että he menettelyllään levittävät tällaista mielipidettä tai viestiä, käräjäoikeus kirjoittaa tuomiossaan.

Haitantekoa virkamiehelle

Tästä huolimatta käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että syytetyt olisivat natsilippua kantamalla, mielenosoitukseen osallistumalla tai sen järjestämisellä syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Oikeus korosti myös, että hakaristilippua tai sen käyttöä ei ole Suomessa kriminalisoitu.

Kun syytetyt eivät noudattaneet poliisin käskyä luovuttaa liput, heidän menettelynsä oikeuden mukaan sinänsä täytti tunnusmerkistön haitanteosta virkamiehelle.

–  Kuitenkin, koska poliisin käskylle ei edellä kerrotuin tavoin ole ollut perusteita, ei vastaajiin voi kohdistaa rikosoikeudellisia seuraamuksia, tuomiossa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja