Vihreiden kanta kuumaan kannabiskysymykseen selviää tänään – näin puoluekokoukselle tehdyssä aloitteessa perustellaan "kieltolain" päättämistä

Syyt nuorten kannabiksen kasvun taustalla 7:11
Katso video: Miksi nuorten kannabiksen käyttö lisääntyy?

Vihreiden puoluekokous on saanut eteensä aloitteen, jossa ehdotetaan, että kannabiksen hallussapito, käyttö ja myynti valvotuissa ja luvanvaraisissa liikkeissä tulee sallia. Kannabiksen kohtalo on ollut aiemminkin vihreiden puoluekokouksissa esillä.

Puoluekokous päättää aloitteen kohtalosta tänään aamupäivän aikana. Puoluehallituksen tekemässä päätösesityksessä suhtaudutaan kuitenkin nihkeästi aloitteeseen.

Päätösesitys ehdottaa, että puoluekokous kannattaisi selvityksen tekemistä, jotta kannabiksen laillistamisesta saatuja ulkomaiden kokemuksia voitaisiin tarkastella.

Vihreiden mukaan nykyinen huumausainepolitiikka ei ole kuitenkaan onnistunut vähentämään kannabiksen haittoja.

Aloitteen mukaan "kieltolaki" ei toimi

Brysselin Vihreät ry:n, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry:n sekä henkilöjäsen Coel Thomasin tekemässä aloitteessa perustellaan laillistamista sillä, että nykyinen ”kieltolaki” ei toimisi.

– Tällä hetkellä kannabiksen käyttäjille suurin haitta käytöstä aiheutuu sen laittomuudesta ja siitä seuraavista asioista, ei itse päihteestä. Yksi kannabiksen käytön merkittävimmistä haitoista on 5–10 vuotta poliisin tietojärjestelmässä oleva merkintä, joka esimerkiksi vaikeuttaa työnsaantia ja syrjäyttää yhteiskunnasta. Kannabiksen kieltolaki ei ole vähentänyt käyttöä, vaan kannabiksen käyttö on viime vuosien aikana päinvastoin lisääntynyt, aloitteessa sanotaan.

Laillistaminen suojelisi aloitteen tekijöiden mielestä esimerkiksi alaikäisiä.

– Monissa tapauksissa kannabiksen ostaminen voi olla alaikäiselle helpompaa kuin esimerkiksi alkoholin ja tupakan ostaminen. Kannabiksen tuominen valvotuille markkinoille ei ole lisännyt alaikäisten kannabiksen käyttöä. Yhdysvaltojen Coloradon osavaltiossa, jossa kannabis laillistettiin vuonna 2014, alaikäisten kannabiksen käyttö jopa hiukan väheni. Kaupassa kysytään henkilöpaperit ostamisen yhteydessä, katukaupassa taas ei, aloitteessa perustellaan.

Aloitteen tekijöiden mielestä kannabiksen käyttö ei suoraan johda kovempien huumeiden käyttöön.

– Kannabiksen käytön ja vahvempien laittomien päihteiden välillä ei ole tutkimuksissa pystytty todistamaan kausaalista yhteyttä. Niin sanotulla porttiteorialla ei ole tieteellistä pohjaa. Yhteys kannabiksen ja vahvempien laittomien päihteiden välillä liittyy päihteen laittomuuteen. Kun kannabista ostetaan laittomien sivustojen tai verkostojen kautta, madaltuu myös pääsy vahvempien laittomien päihteiden pariin, joita myydään samoilla sivustoilla, aloite listaa.

Tänään selviää, mille kannalle vihreiden puoluekokous päätyy.

Lue myös:

    Uusimmat