Mainos

Vihreiden Aalto vaatii ulkoministerin eroa: “Nyt on aika lunastaa arvopuheet ja näyttää Soinille ovea”

10:24

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaatii ulkoministeri Timo Soinin eroa. Syynä ovat Soinin aborttipuheet, jotka ovat ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa. Omasta toiminnastaan Aalto kertoo saaneensa kritiikkiä myös puolueen sisältä.

Vihreät on koko ajan kritisoinut ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikommentteja, mutta nyt puheenjohtajan viesti on aiempaa selvempi.

– Soinin on lähdettävä. Hän on toiminut useita kertoja vastoin Suomen virallista linjaa. Hän on saanut moitteet, mutta jatkaa edelleen naisten ja tyttöjen oikeuksien polkemista ja halveeraamista. Mielestäni tässä yhteydessä Suomen virallinen linja on se mitä pitäisi noudattaa eikä Soinin oma linja, Touko Aalto sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Soinin aborttikannat ovat aiheuttaneet vuoden aikana kaksi myrskyä. Keväällä Soini osallistui abortinvastaiseen mielenosoitukseen Kanadassa virkamatkansa yhteydessä, ja reilu viikko sitten hän kiitteli Argentiinan päätöstä jättää hyväksymättä abortin salliva laki. Suomen ulkopolitiikan ydintä on kuitenkin naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen.

Aalto muistuttaa, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhuvat mielellään yhteisten arvojen tärkeydestä.

– Viestini on, Orpo ja Sipilä, että nyt olisi aika lunastaa ne arvopuheet ja näyttää Soinille ovea, Aalto sanoo.

Aallolle kritiikkiä omilta

Vihreiden puheenjohtajana vuosi sitten aloittaneen Aallon omastakin asemasta on jo herännyt kysymyksiä, kun vihreiden gallupsuosio on laskenut ja puheenjohtajan ympärillä on riittänyt erilaisia kohuja. Aalto myöntää, että kritiikkiä on tullut myös puolueen sisältä.

– Yleisin toive on totta kai se, että tehdään vain ja ainoastaan näitä asiakysymyksiä ja pyritään niillä menemään isosti eteenpäin. Sen vuoksi minä olen politiikkaan tullut ja sitä minä pyrin tekemään, Aalto vakuuttaa.

– Useinhan politiikassa on sellainen ristiriita, että ne tärkeimmät asiat joita yrittää eniten saada esiin, nousevat vähiten ja ne asiat joiden ei toivo nousevan, keräävät eniten palstamillimetrejä. Mutta kokonaisuutena aina pitää katsoa peiliin.

Samaan aikaan kun Aalto on ollut otsikoissa muun muassa taannoisen yökerhovierailunsa vuoksi, ovat vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö ja viime kesän puheenjohtajakisan Aallolle hävinnyt Emma Kari olleet aktiivisia asiakysymyksissä.

Aalto vakuuttelee, ettei roolien suhteen ole vihreissä epäselvyyksiä.

– Toimin aina osana joukkuetta, ja hyvässä joukkueessa on erilaisia pelipaikkoja erilaisille ihmisille.

– On totta kai hyvä asia, jos mahdollisimman monet vihreät toimijat näkyvät, ja varmasti tulemme näkymään laajana joukkona myös ensi syksynä, Aalto sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja