Timo Soini avaa vihdoin suunsa kesän puoluekokouksesta: "Olisin jatkanut perussuomalaisissa, jos varapuheenjohtajien valinta olisi mennyt toisin"

Välillä herään öisin ja huokaisen helpotuksesta, kun muistan että en ole enää puolueen puheenjohtaja, kertoo Timo Soini MTV Uutisextran lämpiössä.

Turuilla ja toreilla ihmiset kuitenkin monesti uskovat Timo Soinin edelleen oleva perussuomalaisten puheenjohtaja, vaikka hän on ollut keräämässä kannattajakortteja Sininen tulevaisuus -puolueen perustamista varten. Ja välillä Soini itsekin unohtaa, että hän ei ole enää puolueen puheenjohtaja.

– Onhan elämä erilaista nyt, kun ei ole enää puheenjohtaja, mutta tulee sellaisia aamuja vielä, että herää kesken unen, että perhana nyt pitää lähteä.

Timo Soini on tänä kesänä kokenut saman kuin 20 vuotta sitten. Silloin Soini perusti perussuomalaiset yhdessä Raimo Vistbackan, Urpo Leppäsen ja Kari Bärlundin kanssa, keräämällä kannattajakortteja puolueen perustamista varten.

Tämäkin kesä on sujunut ainakin osittain kortteja keräillessä. Kesän ponnistuksen jälkeen sininen tulevaisuus toimitti oikeusministeriöön tarvittavat 5000 kannattajakorttia alkuviikosta.

– Kyllä se hyvältä tuntuu, että on nyt puolue missä toimia, sanoo ulkoministeri Timo Soini MTV Uutisextran haastattelussa.

Vaikka sinisellä tulevaisuudella on jo viisi ministeriä ja 19 kansanedustajaa, kannattajakorttien keräys ei ollut mikään läpihuutojuttu, vaan porukka sai tosissaan tehdä työtä sen eteen.

Timo Soini puhui MTV Uutisextrassa ensimmäisen kerran televisiossa perussuomalaisten puoluekokouksen tapahtumista. Soini koki vahvasti, että 20 puheenjohtajavuoden jälkeen oli korkea aika siirtyä eteenpäin.

– Se eli sitä aikaa mikä oli moraalisesti kestävää. Sitten kun ei enää ollut, vaihdoin majaa.

"Nykyinen ps-johto ei irtisanoudu vihasta"

Timo Soini ja 18 muuta kansanedustajaa kokivat kesäkuun puoluekokouksen puheenjohtajiston valinnan puolueen kaappaukseksi. He päättivät sen takia jättää vanhan puolueensa, ja perustaa oman ryhmän uusi vaihtoehto, nykyään nimeltä Sininen tulevaisuus.

Siniseen tulevaisuuteen liittyneet vastustivat sitä, että puheenjohtaja Jussi Halla-ahon lisäksi puheenjohtajistoon valittiin Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola. Kaikki kuuluvat samaan maahanmuuttovastaiseen perussuomalaissiipeen. Soinin mielestä puolueen luonne muuttui tämän myötä.

–  Minä katson, että nykyinen perussuomalainen puolue, puoluejohto valintoineen ei vastaa sitä kansaan nojautuvaa, vihasta irtisanoutuvaa kansanliikettä, vaan on jotakin muuta.

Vaikka Soini itse on avannut puolueen ovet Halla-ahon johtamalle maahanmuuttovastaiselle siivelle, Soinin mielestä on kyse eri asiasta nyt, kun he eivät enää ole tavallisia rivijäseniä.

–  Puoluejäsenyys on eri asia kuin puolueen johtaminen. Jokainen ymmärtää, että jos puoluetta johdimme minä, Jussi Niinistö ja Hanna Mäntylä, ja nyt sitä johtavat nämä muut, niin siinä on huikea ja räikeä ero.

Soinin mielestä suurin näkemysero on ihmisarvossa ja miten ihmisarvo ymmärretään. Hän myöntää kuitenkin, että olisi jatkanut perussuomalaisissa, ellei koko puheenjohtajisto olisi vaihtunut. Valinnat eivät tulleet täytenä yllätyksenä koska ”näitä virtauksia on puolueessa ollut”. Soini kuitenkin toivoi, että esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö olisi jatkanut varapuheenjohtajana.

– Tosiasia on, että niin kauan kuin johdin puoluetta, olin sen puheenjohtaja, puolue pysyi kasassa. Kun en enää ollut, se ei pysynyt.

Puoluekokous ei ollut miellyttävä kokemus

Timo Soini kritisoi sitä, miten Jussi Halla-Aho on suositellut tiettyjä ehdokkaita kannattajilleen sillä verukkeella, että nämä kuuluvat niin kutsuttuihin nuiviin, eli ovat maahanmuuttovastaisia henkilöitä.

–  Puolueen puheenjohtaja nostaa kaikkia. Minäkin annoin mahdollisuuden sellaisillekin ihmisille, mitä en ihan pitänyt kärkipään ehdokkaina. Ei puolueen puheenjohtaja voi jakaa puolueen sisällä ihmisiä vuohiin ja lampaisiin.

Vaikka puoluekokouksen lopputulos oli, että perussuomalaiset hajosivat, Soini sanoo, ettei hän tunne katkeruutta.

–  Kaikkihan meni sääntöjen mukaan, eli siitä ei nurista. Äänestys on pidetty, pulinat pois. Mutta ei ole kovin viisasta toimia sillä tavalla, että vyöryttää koko puolueketjun ja sitten yrittää vielä puoluevaltuustossa tehdä samaa. Sillä on seurauksensa ja nyt olemme nähneet mitkä ne olivat.

Tunnelma puoluekokouksessa ei ollut Timo Soinin mielestä parhaimmasta päästä. Soini on ollut läsnä kaikissa perussuomalaisten puoluekokouksissa 20 vuoden aikana, eikä ollut nähnyt mitään vastaavaa aikaisemmin.

–  Yleensä niissä on vallinnut sisarellinen ja veljellinen henki, eikä räikeästi haukuta toisia. Yleensä puolueeseen liittyy se, että on tehty yhteisesti päätös, että mennään hallitukseen ja muuta, niin tuetaan ihmisiä ja kannustetaan ihmisiä. Nyt oli enemmän sellaista arvostelun henkeä, se ei rakenna.

Esimerkiksi puoluekokouksen ministerikyselytunnin aikana tunteet kävivät kuumina. Nyt Soini kuitenkin suuntaa katseensa tulevaisuuteen.

"Vihapalaute ollut organisoitua"

–  Puoluekokous on valintansa tehnyt, ja perussuomalaiset jatkaa omaa elämänsä, ja minä jatkan omaa elämääni muualla. Minulla ei ole mitään katkeruuden tunteita, tiedän mitä on politiikka, joskus polut yhtyvät ja joskus ne eroavat.

Palaute on ollut hyvin vihamielistä kaikkia siniseen tulevaisuuteen siirtyneitä kansanedustajia kohtaan. Soini on tietenkin myös saanut omaa osuutensa tästä. Yllätyksenä oli hänelle anonyymisti kirjoitetun negatiivisen palautteen suuri määrä.

–  Ei se, että tulee negatiivista palautetta, se kuuluu politiikkaan ja se pitää sietää. En ole sitä ikinä julkisuudessa kitissyt enkä kitise nytkään, mutta sen näki selkeästi, että se oli organisoitua. Ne määrät ja sanavalinnat olivat niin samanlaisia.

Gallupit eivät äänestä

Vaikka sinisen tulevaisuuden kannatusluvut ovat olleet alle kahden prosentin kaikissa puoluemittauksissa, Soini uskoo vahvasti siihen, että kannatus nousee ja puolueelle on kysyntää. Hän mielestään puolue voi jopa saada kymmenen prosenttia äänistä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

–  Ei gallupit äänestä yhtään mitään. Minusta ei olisi koskaan tullut kansanedustajaa, jos gallupit olisivat pitäneet paikkaansa. Nyt olen neljännen kauden kansanedustaja.

Omasta tulevaisuudestaan Soini ei sano juuta eikä jaata.

–  Teen tätä ulkoministerin työtä niin hyvin kuin osaan ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Monen näköisiä agenttitarinoita liikkuu. Onhan se tietysti mieltä liikuttavaa, että niin moni näkee tulevaisuudestani vaivaa. Hyvä se on, jos johonkin kelpaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja