Vihatusta avioliiton rikkojasta kuninkaan luotetuksi kumppaniksi – kuka on uusi kuningatarpuoliso Camilla?

9:56
Katso video: Näin Charles III julistettiin virallisesti kuninkaaksi.

Kuningas Charles III:n puolison Camillan julkisuuskuva on kohentunut vuosien myötä. Huumorintajullaan ja mutkattomalla luonteellaan hänen arvioidaan tasapainottavan muodollista ja jäykäksi moitittua kuningasta.

Tuoreen kuningatarpuolison matka monarkian huipulle on ollut pitkä ja vaikea. Camilla Shand syntyi yläluokkaiseen perheeseen vuonna 1947. Walesin prinssi Charlesiin hän tutustui yhteisten ystävien kautta 1970-luvun alussa. 

Pari alkoi seurustella, mutta hovin suunnalta tullut vastustus ja yhteisen ajan puute johtivat suhteen loppumiseen. Heitä yhdisti muun muassa samanlainen huumorintaju, mutta rempseää Camillaa ei pidetty sopivana puolisona tulevalle kuninkaalle, vaan rinnalle piti löytää nuorempi ja edustavampi prinsessa. 

21-vuotiaan lady Diana Spencerin ja 32-vuotiaan prinssi Charlesin häitä juhlittiin heinäkuussa 1981 satojen miljoonien ihmisten seuratessa juhlintaa televisiosta.

Charles ja Diana eivät kuitenkaan juurikaan tunteneet toisiaan ennen avioitumistaan, ja heillä oli vain vähän yhteisiä kiinnostuksen aiheita. Heikolle pohjalle rakennettu suhde alkoi rapautua, ja viimeistään prinssi Harryn syntymän jälkeen Charles alkoi jälleen viihtyä entisen rakastettunsa Camillan seurassa.

Kaksi lasta liitosta upseerin kanssa

Camillasta oli tullut rouva Parker-Bowles 1970-luvun puolivälissä. Avioliitosta upseeri Andrew Parker-Bowlesin kanssa syntyi kaksi lasta. Lopulta sekä Camillan että Charlesin avioliitot päättyivät eroon 1990-luvun puolivälissä.

Eron yhteydessä tuli julki Charlesin ja Camillan vuosikausia jatkunut salasuhde, mistä alkoi ennennäkemätön myrsky säälimättömässä brittilehdistössä.

Ymmärtäjiä Camillalla ei juuri ollut, ja häntä suorastaan vihattiin saarivaltakunnassa. Hänen roolistaan kruununprinssin avioliiton rikkojana mainitsi myös prinsessa Diana kuuluisassa tv-haastattelussaan.

– Meitä oli kolme yhdessä avioliitossa, joten siinä oli hieman tungosta, Diana totesi.

Kansan rakastaman prinsessa Dianan dramaattinen kuolema auto-onnettomuudessa vuonna 1997 ei ainakaan nostanut Camillan suosiota.

Vihdoin virallisesti yhdessä

Ensimmäisen kerran Charles ja Camilla näyttäytyivät julkisesti yhdessä vuonna 1999. Lopulta aika oli kypsä pariskunnan avioliitolle vuonna 2005. Hääseremonia oli kuninkaallisten mittapuulla pieni ja vaatimaton. Samalla Camilla sai Cornwallin herttuattaren tittelin.

Britit ovat pikkuhiljaa tottuneet ajatukseen Camillasta kuningatarpuolisona. Suuri vaikutus on varmasti ollut myös kuningatar Elisabetin julkisella tuella. Kuningatar ilmoitti aiemmin tänä vuonna, että hänen mielestään Camillan tulisi käyttää kuningatarpuolison titteliä Charlesin noustessa uudeksi hallitsijaksi. Tunnustusta Camillalle jakoi myös Charles III pian äitinsä kuoleman jälkeen.

– Tässä virassa minua kannattelee niiden kansojen kiintymys ja uskollisuus, jotka ovat kutsuneet minut hallitsijakseen. Näissä velvollisuuksissa minua ohjaavat vaaleilla valitut parlamentit. Kaikessa tässä minua rohkaisee rakkaan vaimoni jatkuva tuki.

Mutta mitä kuningatarpuoliso sitten tekee käytännössä? Ennen kaikkea edustaa miehensä rinnalla eri puolilla maailmaa ja osallistuu moniin seremoniallisiin tilaisuuksiin.

Lisäksi Camilla toimii suojelijana kaikkiaan 90 erilaisessa hyväntekeväisyysjärjestössä. Hän on ottanut kantaa esimerkiksi naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa vastaan sekä kampanjoinut lukutaidon puolesta. Omakohtaista on ollut työ osteoporoosipotilaiden hyväksi. Sairaudesta kärsi aikanaan myös Camillan äiti.

Se, millaisen roolin hän tulee ottamaan kuningatarpuolisona, jää nähtäväksi. Camillan on arvioitu ainakin tasapainottavan muodollisen ja hieman jäykän puolisonsa julkisuuskuvaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja