Vihaposti ei enää pelota vuoden yhteiskuntatieteilijä Koko Hubaraa: ”Monikulttuurisuus on synnynnäistä eikä poliittinen valinta"

”Monikulttuurisuus on synnynnäistä eikä poliittinen valinta” – Koko Hubara palkittiin 9:26

Rasismista ja rodullistamisesta kirjoittanut Koko Hubara on valittu Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi. Hubara painottaa, ettei monikulttuurisuus ole sellainen ideologinen valinta kuin vaikka maahanmuuton vastustaminen – vaan seurausta tavallisesta elämästä.

– Ihmiset rakastuvat, perustavat perheitä ja saavat lapsia. Pohjimmiltaan monikulttuurisuus on synnynnäinen asia, ei valinnainen, Koko Hubara sanoi aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Sen sijaan rasismi ja rajojen kiinni vaatiminen on ideologista. Taustalla ovat kuitenkin yksilön näkemyksen lisäksi myös vuosien historia ja kulttuurinen vaikutus.

– Ymmärrän sitä, miten yksittäiset ihmiset ajautuvat äärimmäisiin liikkeisiin ja millaista pelkoa siellä on taustalla. Taustalla on kuitenkin myös poliittisia asioita.

Hubara voitti Vuoden yhteiskuntatieteilijä -kunnianimen, joka on jaettu vuosittain lähes 20 vuoden ajan. Hänelle haluttiin antaa tunnustusta siitä, että hän on luonut uutta tilaa ja vapautta toimia yhteiskunnassa ja vaikuttaa siihen.

Hubara kirjoitti vuoden alussa blogikirjoituksiinsa ja kokemuksiinsa perustuneen esikoisromaanin Ruskeat Tytöt. Hubaran isän suku on kotoisin Jemenistä ja teos käsittelee sitä, millaista on olla ruskea, ei-valkoinen ihminen nykypäivän Suomessa.

Odotetusti kirjasta ja blogista on tullut paljon palautetta – positiivista, mutta toisaalta myös vihapostia.

– Positiivista palautetta on tullut kaltaisiltani ihmisiltä, jotka ovat koko elämänsä olleet tilanteessa, että meitä koskevaa keskustelua tai tilaa ei ole aiemmin ollut, Hubara kertoo.

– Mutta on ollut myös vihapostia ja rasismia.

Hubaran täytyi muuttaa jo blogin julkaisun aikana yhteystietonsa salaiseksi, kun hänen ja hänen perheenjäsentensä tietoja alettiin kaivella.

– Se vähän pelotti aluksi, kun tapahtui niin nopeasti. Olen oppinut suojaamaan itseäni ja erilaisia varotoimenpiteitä on tehty. Enää ei pelota.

Miten tällainen uhkailu, rasismi ja pelon lietsonta saataisiin kokonaan päättymään? Hubara sanoo, että se on kaikkien vastuulla.

– Yhteiskuntatieteen ihmisenä minulla on hyvät välineet käsitellä asiaa, mutta tämä on meitä kaikkia koskeva, yhteinen keskustelu.

Lue myös:

    Uusimmat