Vievätkö lasten tavarat liikaa tilaa? Lue tilaa säästävät vinkit

Lasten tavarat ja hermosi pysyvät kontrollissa näillä tilaa säästävillä vinkeillä. Vältä tavarakaaos muutamalla fiksulla kikalla.

Pienten lasten vanhemmille voi tulla yllätyksenä, miten paljon tavaraa pieni ihminen tarvitsee: vaatteet, lelut, kirjat, rattaat ja harrastusvälineet. Etenkin pienessä kodissa tila muodostuu nopeasti ongelmaksi ja vauvatavarat valtaavat koko asunnon. Nämä vinkit auttavat sinua valitsemaan vain välttämättömän, vähentämään jo olemassa olevia tavaroita sekä käyttämään säilytyksessä hyödyksesi viimeisenkin kotisi nurkan.

Laita säilytykseen

Pikkulapset kasvavat niin nopeasti, että sukulaiset lahjoittavat mielellään liian isoja vaatteita ja tarvikkeita, jotka tulevat ajankohtaisiksi muutaman kuukauden kuluttua. Vanhempien tulee toki hankittua tavaroita itsekin etukäteen. Vaatepino kasvaa nopeasti hallitsemattomaksi ja alkaa vyöryä vaatekaapin ulkopuolelle. Jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetussa vaatekaapissa on aivan turha säilyttää vaatteita, joille ei vielä ole käyttöä. Ne kannattaakin laittaa säilytykseen, samoin tavarat ja lelut, jotka eivät vielä sovellu lapselle.

Tähän tarkoitukseen on hyvä olla olemassa laatikoita, jotka voi sujauttaa sänkyjen alle ja kaappien päälle piiloon. Merkkaa jokaiseen laatikkoon, mitä se sisältää ja mahdollisesti, minkä ikäiselle lapselle vaatteet sopivat. Tämä helpottaa siirtymävaihetta, kun kaipaat isompia vaatteita.

Piilota

Joka puolella pursuilevan säilytyslaatikot eivät oikein miellytä sisustajan silmää. Lattiasta kattoon ulottuva hyllykkö on mahtava tilaihme, jonka hyllyille mahtuu säilytyslaatikko jos toinenkin. Avohyllyt eivät välttämättä näytä hyviltä sellaisenaan, joten ne voi piilottaa esimerkiksi kauniin kankaan taakse. Toinen vaihtoehto on suosia hyvännäköisiä säilytyslaatikoita, jotka kehtaa jättää esille.

Ripusta kirjahyllyjä

Seinälle ripustettavat yksinkertaiset hyllyt ovat näppärä ratkaisu lasten kirjoille. Kirjojen kansikuvat ovat usein näyttäviä ja värikkäitä, joten poikittaisesta hyllystä tulee lastenhuoneen katseenvangitsija ja kaunis sisustuselementti. Kirjat myös löytyvät helposti hyllystä, joka jättää kannet näkyviin, joten säästyt jokailtaiselta unisatukirjan etsimiseltä.

Anna lasten tavaroille tilaa muista huoneista

Lasten tavaroilla on mystinen ominaisuus levitä koko taloon, oli koti sitten minkä kokoinen tahansa. Jos olet väsynyt taistelemaan tavaravyöryä vastaan, anna sille tilaa. Jätä siis ainakin yksi hylly tai laatikko vapaaksi jokaisesta kodin säilytyspaikasta lasten tavaroita varten. Kun asettelet tavaroita sinne tänne, vältyt tavarakasalta, joka muuten muodostuu olohuoneen lattialle jokaisen päivän lopuksi.

Nosta lelut seinille

Jos lattiatila uhkaa loppua kesken, käytä seinätilaa. Voit kiinnittää seinille yksinkertaisia telineitä leluja varten. Näin lelut tulevat osaksi sisustusta ja ne on helppo napata käyttöön, kun niitä tarvitaan. Telineisiin voi ripustaa myös sankoja, jotka voi täyttää pienillä leluilla. Ota kuitenkin turvallisuus huomioon. Älä jätä lapsen ulottuville tavaroita, joista voi aiheutua tukehtumisvaara.

Idean voi viedä jopa astetta pidemmälle ja rakentaa seinälle leikkialueen. Ehkäpä sinne sopisi liitutaulu tai muu aktiivinen lelu, jonka kanssa lapsen on hauska peuhata. Voisiko seinän maalata liitutaulumaalilla ja antaa lapsen toteuttaa sisäistä taiteilijaansa? Jokainen lapsi palaa halusta piirtää seinille.

Hyödynnä hukkatila

Jääkö kotonasi portaiden alle hölmönkokoinen tyhjä tila tai peittyykö olohuoneen nurkkaus nojatuolien taakse? Hyödynnä nämä hukkatilat täyttämällä ne pienin säilytysastioin. Katso kotiasi uusin silmin ja saatat keksiä useitakin paikkoja, jonne mahtuisi vähän säilytystilaa.

Mieti, mitä tarvitset

Käytä järkeä: Tarvitsetko todella ihan kaikki tavarat, kalusteet ja vaatteet, jotka lueteltiin vauvakirjassa. Onko vaipanvaihtopöytä todella tarpeellinen esine, kun sen käyttöikä jää kuitenkin lyhyeksi? Voit ottaa vinkkejä kirjallisuudesta ja kavereilta, mutta loppujen lopuksi sinun kannattaa luottaa oman järkesi ääneen. Sinun ei ole myöskään pakollista säilyttää kaikkia lahjaksi saamiasi tavaroita, jos ne jäävät kaappiin turhakkeina. Laita hyvä kiertämään ja anna turhat tavarat eteenpäin. Vaikka sinulla ei ole niille käyttöä, jollain muulla saattaa ollakin.

Lähde: Houzz

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat