Vietä kesäloma minibudjetilla – vinkit kotiin ja kauemmas

Viettää kesän sitten omassa pihapiirissä, lähiympäristössä tai jossain pidemmällä, lomabudjetin kulumista voi itse säännöstellä.

Kotona

Pystytä teltta kotipihalle – tai huonolla säällä olohuoneeseen. Se katkaisee arjen ja luo hauskaa tunnelmaa.

Osta omalle pihalle pieni, muovinen uima-allas. Muutaman kympin sijoituksestakin voi riittää iloa koko kesäksi ja useammalle vuodelle. Miten niin turkoosissa vedessä voi lillua vain etelässä?

Järjestä pihakirppis.

Pakasta itse eri makuisista mehuista mehujäitä ja nautiskele ne sitten parvekkeella tai terassilla.

Etsi pihalta neliapiloita.

Lue kaikki edellisten kuukausien aikana kasaantuneet lehdet. Tai lainaa kirjastosta vihdoinkin se klassikkoteos, johon tutustumista olet pidemmän aikaa miettinyt.

Kokeile ajan kanssa uusia reseptejä. Ehkä löydät suosikkeja, jotka pääsevät mukaan vakiorepertuaariisi.

Käy keräämässä luonnonkukkakimppu.

Lähiympäristössä

Osallistu ilmaiseen puistojumppaan tai -joogaan.

Valmista omat eväät retkille tai puistoon.

Pyöräile paikasta toiseen.

Lähimatkaile. Käy kotisi lähellä paikoissa, joissa et ole koskaan ennen käynyt.

Museossa käynnistä ei välttämättä tarvitse maksaa. Tarkista museoiden ilmaispäivät täältä.

Jos lomaasi kuuluu lasten tai lastenlasten kanssa oleskelua, niin leikkipuistoista voi löytyä ilmaista ohjelmaa ja grillausmahdollisuuksia.

Kiertele toreilla ja markkinoilla. Tunnelmasta voi nauttia ostamatta mitään. Tai jos jotain ostaa, siitä voi yrittää tinkiä.

Asutko pääkaupunkiseudulla? Helsingissä pääsee erilaisille rannoille ja saarille pienellä rahalla. Esimerkiksi matka Uunisaareen tai Mustikkamaalle keventää lompakkoa vain muutaman euron verran.

Pääkaupunkiin ei tarvitse tutustua kalliilla sightseeing-bussilla, vaan jo ratikkalipun ostamalla näkee paljon. Raitiovaunu 2 (entinen 3T) tarjoaa nähtävyysreitin, raitiovaunu 4 arkkitehtuurikierroksen muun muassa Uspenskin katedraalin, Suomen Kansallisoopperan ja Olympiastadionin ohi ja raitiovaunu 6 design- ja ruokakierroksen Hietalahdesta Arabianrantaan.

Käy kotieläinpihalla, monet niistä ovat maksuttomia.

Samoile parhaille mustikka-apajille ja kerää varastot täyteen talven varalle.

Hieman pidemmällä

Suosi luonnonpuistoja ja muita nähtävyyksiä, joihin ei ole pääsymaksua.

Junaliput saa edullisemmin, kun ne ostaa hyvissä ajoin. Vertaile myös eri bussiyhtiöitä – tarjolla on jopa parin euron matkoja, kun ne ostaa etukäteen. Pidä silmät auki tarjouksille!

Mene hotellin sijaan hostelliin. Säästät paitsi suoraan majoituksen hinnassa, myös ruoassa, sillä voit kokata itse hostellin keittiössä.

Halvan majoituksen voi saada myös Airbnb-nettisivuston kautta, jossa yksityisetkin ihmiset vuokraavat kotejaan tai huoneitaan lomalaisten käyttöön.

Matkusta lentokoneessa pelkillä käsimatkatavaroilla, tämä voi laskea lippujen hintaa.

Kävelyyn ja arkkitehtuurin ihailuun ei tarvitse kirjakaupasta ostettua matkaopasta, vaan kartallakin pääsee pitkälle. Jos välttämättä haluaa oppaan, sellaisen voi lainata kirjastosta.

Jos olet ulkomailla, älä jää ruokailemaan suosituimmille turistikaduille. Hieman kauempana sijaitsevila sivukujilta löytää yleensä halvempia ja kaiken lisäksi maukkaampia annoksia tarjoavia ravintoloita.

Lue myös:

    Uusimmat