Viestintävirasto: Älypuhelimien tietojen vuotamisesta ei todisteita

Viestintävirasto ei ole saanut mitään näyttöä siitä, että tieto vuotaisi älypuhelimista esimerkiksi tiedusteluviranomaisille, jos puhelin on otettu käyttöön harkiten.

-Iso kysymys on se, harkitseeko uudesta laitteesta innostunut käyttäjä, mihin suostumuksensa antaa, sanoo viraston turvallisuussääntelyryhmän päällikkö Jarkko Saarimäki.

Hänen mukaansa jokaisen on syytä arvioida, miten ja missä puhelintaan käyttää. Esimerkiksi yrityssalaisuuksien kanssa kannattaa olla tarkkana.

-Kun kansainvälisissä kokouksissa käsitellään tietyn turvallisuustason tietoa, matkapuhelimet jätetään ulos kokoustiloista, Saarimäki kertoo.

Useissa puhelimissa voi rajoittaa sitä, mikä sovellus saa käyttää esimerkiksi paikkatietoa. Paikannusominaisuuden voi pitää myös kokonaan pois päältä aina silloin kun ei tarvitse esimerkiksi karttaa.

Saarimäki uskoo, että yhtiöt toimivat säännösten mukaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että sääntely vaihtelee maittain ja tietopyyntöihin sovelletaan sen maan sääntelyä, missä tiedot ovat.

-Jos maan sääntely vaatii tietoja viranomaiselle luovuttamaan, näin siinä käy. Suomen sääntely ei pysty enää tietoja suojaamaan.  

Lue myös:

    Uusimmat